• På torsdag kommer kronprinsessan Victoria till länet med besök i Linköping och Norrköping. Foto: Tommy Pettersson

Kronprinsessan till Linköping

Nu är det högtidsdags igen för alla rojalister och andra som gillar kronprinsessan. Hon besöker nämligen Linköping och Norrköping den 16 oktober.

Det duggar tätt med besöken. Hela kronprinsessfamiljen var här den 17 maj och precis som den gången när vid hade kungligt besök i Östergötland så kommer landshövding Elisabeth Nilsson och Norrköpings kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson att vara med vid kronprinsessan Victorias ankomst.

Forskning i fokus

Landshövdingen kommer att delta under hela det innehållssrika besöket som i mångt och mycket handlar om forskning och utvecklingsfrågor med östgötaförtecken.

Energi och hållbar utveckling samt forskning om typ 1-diabetes är ämnen för två olika seminarier i Norrköping och Linköping som Victoria deltar på.

Kronprinsessan besöker på förmiddagen Arbetets museum och Visualiseringscenter C i Norrköping för att ta del av utställningar, forskning och verksamheter med fokus på hållbar utveckling. Norrköpings kommun har bjudit in till temadagen i samarbete med Arbetets museum, Visualiseringscenter C, Linköpings universitet och olika företag. Seminariet är en fördjupning av kronprinsessans besök på Händelöverken i Norrköping i vintras, som handlade om studier kring hållbara energilösningar.

Rubriken för seminariet är ”Energisymbios som drivkraft för hållbar utveckling”. Programmet är arrangerat av Linköpings universitet och inleds med utställningen Framtidsland på Arbetets museum, där museipersonal och studenter visar och berättar. Besöket fortsätter sedan på Visualiseringscenter C med föreläsningar om bland annat cirkulär ekonomi.

Kronprinsessan Victoria närvarar också vid ett vetenskapligt symposium om typ 1-diabetes som Barndiabetesfonden arrangerar i Linköping under eftermiddagen. Barndiabetesfonden fyller 25 år och kronprinsessan är dess beskyddare. Aktiviteten äger rum i Ryttargårdskyrkan.