• Marie Christensen har tagit över herrfriseringen Saxen som hon har döpt om till Hårbutiken. Foto: Emma Garzon
  • Marie Christensen är utbildad herrfrisör och har många herrkunder. Men hon vill även att kvinnor ska känna sig välkomna. Foto: Emma Garzon

Kultsalong i ny tappning

Saxarna har gått varma på herrfriseringen Saxen ända sedan 1940-talet. Nyligen fick salongen en ny ägare och nytt namn, men alla gamla kunder kommer att känna igen konceptet väl.

Dagen till ära är den före detta ägaren Tommy Westberg på besök. Han berättar om tiden på salongen med värme i rösten.

– Jag började jobba på Saxen 1972. En kund kom hit under alla år, han var min första och sista kund.

Mästarbrev

Även den nuvarande ägaren Marie Christensen har jobbat en lång tid inom frisörbranschen, redan som åttaåring bestämde hon sig att hon skulle bli frisör. Frisöryrket har gått i arv då hennes mamma drev Salong Elaine i 40 år.

– Jag har sett alla trender, både bland herrar och damer, sedan 70-talet. Min passion i yrket är att klippa, färga och permanenta, berättar Marie Christensen.

Marie Christensen vill ständigt fortsätta utvecklas och näst på tur står en kurs i mästarbrev. Det här är hennes tredje salong och då de två tidigare har haft namnet Hårbutiken fick även denna salong samma namn.

– Trots att salongen har bytt namn vill jag ha kvar den gamla skylten utanför där det står Saxen. Här inne har jag tapetserat, målat om och ställt fram en vinkyl med kalla drycker. Annars är salongen sig lik med inredning från förr, säger Marie Christensen och ger de gamla stallyktorna som exempel.

Skägg är i ropet

Marie Christensen är utbildad herrfrisör, därför passar den nya salongen som handen i handsken då den under alla år har varit en herrfrisering. Skägg är i ropet, vilket märks tydligt enligt ägaren. Hon berättar att många kunder vill snygga till sitt skägg och som grädden på moset har salongen flera vårdande produkter för just skägg.

– Det är fler män än kvinnor som klipper sig här eftersom det är en herrsalong, men jag vill att även kvinnor ska känna sig välkomna. Mitt mål med Hårbutiken är att det ska vara en fristad för alla.