• Calle Bäck är en av initiativtagarna till kulturhuset Dahlian som öppnade i förra veckan.Foto: Fanny Miles
  • Scenen kommer att intas av bland annat band och artister, föreläsare och livequiz. Foto: Fanny Miles

Kulturhuset Dahlian har öppnat

Kulturhuset Dahlian på Storgatan öppnade äntligen i torsdags. Bakom initiativet står studieförbundet Medborgarskolan med Calle Bäck, Tommy Kihlstedt och Hanna Rydman i spetsen.

För initiativtagarna är målet att Dahlian ska fungera som en plats där olika former av kulturella uttryck får rum att utvecklas och uppmärksammas.

–Vi vill att Dahlian ska bli en naturlig mötesplats för konst och kultur. Alla är välkomna, både utövare och betraktare, oavsett ålder, säger Calle Bäck, kurskoordinator på Medborgarskolan.

Tre år av planerande

Resan till öppningen av Dahlian har inte direkt varit guppig men kanske beror det på det enorma driv som ligger bakom. Då, när det begav sig, var musikutbudet inom Medborgarskolan inte alltför stort och de tillgängliga replokalerna fanns i ett slitet hus på Industrigatan.

–När Hanna började som musikansvarig på Medborgarskolan sa hon ganska direkt att ”om tre år ska vi ha ett kulturhus”. Vi alla tre har arbetat fram idén under åren och nu står vi här, med nyöppnade Dahlian, säger en stolt Calle Bäck.

Studioinspelningar

20 band samsas för tillfället om de åtta, nyrenoverade replokalerna. Tre fullutrustade studios finns också och Calle Bäck, som även arbetar som ljudtekniker, bistår med en kort introduktionsutbildning i hur man använder studion för den som är i inspelningstagen.

– För oss var det viktigt att hitta en lokal som låg någorlunda centralt. Den verksamhet vi vill ha kräver tillgänglighet. De 500 kvadrat vi har fått funkar jättebra, säger han och visar runt i Dahlian.

Skyltat fika

Bredvid entrén finns ett inrett skyltfönster. Det är konstnärerna Julius Nord och Sebastian Gallo som inrett ytan som ett vardagsrum. Calle Bäck berättar att besökarna kan sitta i fönstret och lyssna på vinyl, ta en kaffe och kanske spela schack. Eller bara titta på förbipasserande. En trappa ner finns resten av Dahlians utrymme.

Paris eller jazz

Replokalerna och studiorna ligger i anslutning till den stora umgängesytan. Här finns soffor och fåtöljer, ett café och såklart en scen.

–Tanken med inredningen är att den ska ge känslan av en jazzklubb eller ett franskt café. Målet är att vi sen ska ha spelningar flera gånger i veckan. Samtidigt planerar vi för föreläsningar, musikquiz och gärna stand-up, säger Calle Bäck.

Nu är det klart!

Blommorna från invigningen står kvar vid cafédelen. Tre år av planerande och genomförande har nu resulterat i något konkret.

–Det känns så häftigt och kul att det är igång. Nu ligger fokus på när vi ska dra igång med alla evenemang, säger en glad Calle Bäck, och fortsätter:

–Dahlian ska fungera som en milstolpe för Linköpings kulturliv. Vår förhoppning är att det ska pratas om det här stället även om 20 år.