• Klarinettisten Staffan Mårtensson fick motta Rolf Wirténs kulturpris 2016. Foto: Fanny Miles
  • Landshövding Elisabeth Nilsson, Staffan Mårtensson, Katarina Aronsson, Gunvor och Rolf Wirtén. Foto: Fanny Miles

Kulturpriset till klarinettist

I förra veckan samlades tidigare pristagare, Landshövdingen, prisutdelare Rolf Wirtén och årets pristagare Staffan Mårtensson då Rolf Wirténs kulturpris delades ut för femtonde gången.

Linköpingsfödde Staffan Mårtensson är hovklarinettist i kungliga hovkapellet i Stockholm. Priset fick han bland annat för sitt outtröttliga arbete för Östergötlands musikdagar där han är dess konstnärliga ledare.

– Otto Freudenthal grundade musikdagarna och han frågade om jag ville ta över 2001. Grunden är en musikfest med allt från klassiska stycken till jazz, säger Staffan Mårtensson efter prisutdelningen.

Klarinett sedan barnsben

Klarinetten fattade Staffan Mårtensson första gången som barn. Han vurmar för jazz men också för den klassiska musiken.

– Jag gick i den kommunala musikskolan i Linköping som barn. Den var bra på så sätt att man fick frihet att prova på flera stilar, berättar han.

Helst kammarmusik

Genom åren har Staffan Mårtensson bland annat spelat tillsammans med Prags symfoniorkester, Stuttgarts kammarorkester, Tjeckiska Kammarfilharmonikerna och Toulouse Kammarorkester. Kammarmusik, ett mindre antal soloinstrument i grupp, ligger honom lite extra varmt om hjärtat.

– Jag är intresserad av kammarmusik. För mig är det ett musikaliskt samtal som förs i en mindre grupp, menar Staffan Mårtensson.

Musikdagarna

Under årets Östergötlands musikdagar har han bjudit in bland annat solisterna Kerstin Avemo och Kristin Amparo. Sjävklart finns också Östgötamusiken och några östgötakörer på plats.

Rolf Wirténs kulturpris innehåller givetvis ära men också 10 000 kronor.

"Något vackert"

Vad ska du göra med stipendiepengarna?

– De kommer att användas till något mycket vackert och speciellt som gör att jag kan minnas den här dagen.