• Kungen delade ut pris till HSB i Östergötland och här får vd:n Peter Lindgren ta emot det ur kungens hand. Mariette Larsson tittar på under tiden. Foto: Anna Ek
  • Kungen kom i bil och åkte direkt för att titta på ett av de nya radhusen som snart är inflyttningsklara. Foto: Anna Ek
  • Peter Lindgren, vd på HSB i Östergötland, höll ett känslofyllt tal. Foto: Anna Ek

Kungen delade ut pris till HSB

I närvaro av länsråd, biskop Martin Modéus, kommunalrådet Lindvall och en lång rad andra celebra personer samt även tre hundra gäster delade Kung Carl XVI Gustaf ut utmärkelsen Svensk kvalitet 2013 till HSB Östergötland. Det var andra gången HSB fick  denna utmärkelse.

Vädret kunde inte varit bättre och solen strålade ikapp med de inbjudna gästerna som väntade på att kungen skulle anlända till Linköping och det gamla Folkets park- området där det just nu byggs som aldrig förr. Kungen fick först se en radhuslänga som strax är inflyttningsklar i det nya bostadsområdet som håller på att växa fram och därefter fördes han in i den till fest skrudade festlokalen Cupolen på det sättet traditionen bjuder. Talen var många men mer kärnfulla än långa och hölls av bland annat Jerry Karlsson, vd på står Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, som är de som ligger bakom utmärkelsen ”Svensk Kvalité”, Anders Lago, HSB:s förbundsordförande och Länsrådet Kristina Zetterström. Det var en märkbart rörd Peter Lindgren, vd för just HSB i Östergötland, som höll ett väldigt personligt tal där han lyfte fram HSB:s värdegrund och det arbete som personal och de olika föreningarna gör.

Svensk kvalité sedan 1992

Avslutade talarlistan gjorde kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall. Utmärkelsen Svensk Kvalitet är Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse för framgångsrika organisationer. Bakom utmärkelsen står Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ som delat ut utmärkelsen sedan 1992. Utmärkelsen Svensk Kvalitet har till syfte att stödja utvecklingen av det systematiska förbättringsarbetet på organisationsnivå och lyfta fram goda förebilder till inspiration för andra både inom privat och offentlig sektor. Efter lunchen, som bestod av, bland annat, landgång med rökt lax och lagrad os, rödingfilé i hummersås och kaffe med biskvi, så lämnade kungen linköping och Östergötland för denna gång.