• Ny hyllas kor och mjölkbönder av kungen. Foto: Tommy Pettersson

Kunglig medalj till mjölkbönder

Mjölkbönder i Gammalkil har känsla för kor, kvalitet samt landskap och får därför en guldmedalj av Kungen nu i april.

Marianne och Ola Larsson i Gammalkil belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Paret tar emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm den 18 april.

Stor uppmuntran

Han och Marianne gick med i driften av Olas föräldragård i Lilla Broby 1985 och tog över helt 1999. Gården har vuxit successivt och har i dag 60 mjölkkor. Även en son jobbar hemma med växtodling och entreprenad. Ola är något av en omvänd mjölkbonde.

– Det är jättekul att få Guldmedaljen. Det är en stor uppmuntran för oss, säger Ola Larsson och fortsätter.

– Först ville jag ta över gården men inte mjölkproduktionen. Jag såg hur min far slet för att få ihop det. Men jag har faktiskt inte ångrat beslutet. Det är kul med ett jobb där du kan påverka resultatet med så många medel  i allt från utfodring till avel och mycket annat. Det blir så mångfacetterat. Att producera den bästa mjölken ger mer betalt, men det handlar också om yrkesstolthet.

– Vi levererar ju en produkt som ska gå att förädla. Då ska det vara full kvalitet. Jag kan se på korna om de inte mår bra, men min fru är ännu bättre. Vi ser på korna på lite olika sätt. Jag ser en ko som ska mjölkas. Hon kan skilja på korna genom att se på deras juver. Hon känner dem utan och innan.

 264 mjölkgårdar i länet

I Östergötlands län belönas även Maria och Fredrik Ottosson i Åtvidaberg, Kent-Åke Karlsson i Ydre, syskonen Lars-Rune och Brittinger Pettersson i Kisa och Lars Gyldenkärne i Mjölby med Guldmedaljen. Vid årsskiftet fanns det 264 mjölkgårdar i länet.

I närheten av gården driver Olas bror en inredningsbutik. Besökarna tycker alltid att den ligger så vackert.

– Jag har funderat på vad det är de ser. Svaret är ju betesmarkerna. Utan våra kor hade den här dalgången sett helt annorlunda ut. Om mjölkkorna försvann skulle inte bara landskapet förändras, utan även arbetstillfällen gå till spillo  i flera led.

På våren brukar Ola och Marianne bjuda in släkt, grannar och kompisar på kaffe och kosläpp.

Fakta:

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ändå sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 37 mjölkbönder.