• Det var många som ville hälsa på kungen och drottningen. Foto: Lars-Göran Bexell.
  • Lasse Samuelsson skjutsade kungaparet i Åtvidabergsbilen.
  • Prick klockan 12.00 stegade kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia ur bussen i Åtvidaberg.
  • Hanna Björkén, Karin Andersson och Max Skogsstierna var förväntasfulla inför kungaparets besök.
  • – Ni firar 600 år i år och vi gläds med er, sa kungen till Åtvidabergsborna
  • I givakt under Kungssången.

Kunglig tur i Åtvidabergsbilen

I år är det 40 år sedan kung Carl XVI Gustaf blev regent och statschef. Det firar kungen och drottningen med att besöka alla 21 län i landet.

I veckan var det dags för Östergötland att få kungligt besök och i Åtvidaberg blev det bland annat en tur i Åtvidabergsbilen och lunch med bland annat kommunchefer och kommunalråd.

I tisdags fick Östergötlands län kungligt besök och orsaken är att kung Carl XVI Gustaf i år firar 40 år som landets regent och statschef. Första anhalten var Norrköping, där kungaparet anlände med flyg. Efter att bland annat besökt Fotopool på PEA och en tur i spårvagn så bussades kungaparet med följe till Åtvidaberg som dagen till ära kantades av kommuninvånare med flaggor i strålande solsken.

Lite pirrigt

Prick klockan 12.00 kom den kungliga bussen till infarten mot Bruks- och Facitmuseet och strax innan kungaparet klev ur bussen så ljöd en trumpetfanfar.

Hanna Björkén och Max Skogsstierna som går i årskurs 4 respektive 5 på Alléskolan i Åtvidaberg överlämnade blommor till kungaparet.

– Det här var både jätteroligt och spännande, men även lite pirrigt, sa Hanna och Max, strax efter att blommorna lämnats över.

Åtvidabergsbil

Efter att hälsningsceremonin var till ända väntade visning och presentation av Kopperverksmodellen på Bruks- och Facitmuseet.

1911 byggdes Åtvidabergsbilen och 1963, för 50 år sedan, kördes bilen av Prins Bertil. I går var det dags igen för kungligheter, men kungen fick nöja sig med att tillsammans med drottningen bli bjudna på en åktur av chauffören Lasse Samuelsson.

Hedersuppdrag

– Bilen har inte varit igång sedan jag körde landshövdingen den 6 maj när Åtvidaberg firade 600 år. Jag skulle provköra för två veckor sedan, men då ville den inte starta, så att det vara bara att plocka bort topplocket och börja putsa, så idag gick bilen perfekt. Det här är ju ett hedersuppdrag, men nervös det har jag inte varit, sa Lasse Samuelsson efter att bilturen var slut vid Gamla Torget.

Efter att fem barn sjungit Kungssången under ledning av Karin Andersson väntade tal.

En stor dag

Först ut var landshövding Elisabeth Nilsson:

– Det är en stor dag för oss i länet att ha kungen och drottningen här i dag. Det har hänt en hel del här i länet under kungens 40 år. Vi har mycket att vara stolta över, utbildningar, företagssutvecklingen och vår fantastiska natur.

– Kära invånare, jag och drottningen uppskattar mycket att få besöka ert län, denna fanststiska sommardag, inledde kung Carl XVI Gustaf och fortsatte med:

– När vi har avverkat Östergötland så har vi fyra län kvar och länsbesöken har gett oss en väldigt bra möjlighet att känna länens olika delar och dess befolkning. jag var här i mitten på 1970-talet på min Eriksgata, men jag har varit här ännu tidigare och det största minnet jag har av det är Facits bowlingbana som jag provade på. Ni firar 600 år i år, tänk på det, alla som har slitit här under alla år. Vi gläds med er.

Två årtal

Avslutningsvis talade kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson och han påminde om två årtal, 1413 när Erik af Pommern gav rättigheterna till att bryta koppar och 1973, när landet fick en ny konung men även att Facit-krisen i Åtvidaberg var ett faktum.

– Men vi har sakta men säkert tagit oss tillbaka och nu har vi framåtanda, sa Hans Andersson.

Slottsmiddag

Kungaparets besök i Åtvidaberg avslutades med att Rodecos vd, Daniel Lind, presenterade sitt företag, efter att lunch serverats på Mässen.

På Kanonvallen stod sedan två helikoptrar för att ta kungligheterna till nästa nedslag i länet, Väversunda i Vadstena kommun. Kvällen avslutades sedan på Linköpings slott med middag.