• En åktur i den mytomspunna Åtvidabergsbilen står självklart på agendan för Kungen och Drottningen. Foto: Gustav Skogens
  • Kommervallens gamla läktare, även det en sevärdhet i sig. Oklart om Kungen kommer att inta läktaren. Foto: Arkiv
  • Även denna gång står landshövding Elisabeth Nilsson som värd när det blir kungabesök i länet. Foto: Fanny Miles

Kungliga Eriksgatan till Åtvidaberg

I år har Kung Carl XVI Gustaf suttit 40 år på tronen. Detta firas med en Eriksgata genom Sverige och den 3 september kommer kungaparet till Östergötland och Åtvidaberg.

I Östergötland besöker Kungen och Drottningen Norrköping, Linköping, Vadstena och Åtvidaberg. I Åtvidaberg ska kungaparet inta lunch men först ska man ta en tur med den unika ”Åtvidabergsbilen”.

– Det är självklart en ära och fjäder i hatten för oss på ÅSSAmuseet, berättar Rolf Thörnqvist som är ordförande i föreningen för nämnda museum och fortsätter.

Motorkungen

– Kungen är ju väldigt motorintresserad och har säkert en del frågor att ställa om bilen. För övrigt så åkte Prins Bertil i samma bil då Åtvidaberg fyllde 550 år så det känns som om cirkeln sluts nu när Kungen sitter upp där motorprinsen en gång satt. Men så vitt jag förstår så är ju Carl Philip även motorintresserad och det vore ju trevligt att se honom köra bilen också någon gång i framtiden.

Kungaparet blev inbjudna till Åtvidaberg redan i samband med att man inledde själva jubelåret den fjärde maj men då var Kungen och Drottning uppbokade på annat håll men nu kommer de alltså till ”sockna” för att äta lunch, åka i en unik bil samt besöka det internationella företaget Rodeco, med huvudkontor och tillverkning i Åtvidaberg. Rodeco tillverkar bland annat lekplatser med fokus på barns kreativitet, behov av rörelse och mental stimulans.

Minutschema

Kungaparet fortsätter sedan till Omberg och Väversunda Kyrka för att sedan avsluta Eriksgatan i Linköping.

– Vad jag förstår så är Kungaparets schema minutiöst planerat men självklart hoppas vi att hans drygt 500 meter långa biltur ska gå bra. Vi hade ju den framme den 4 maj och då fungerade den klockrent, berättar Rolf Thörnqvist på Åssamuseet vårt samtal.

Sverre Moum, moderat och vice ordförande i Kommunstyrelsen gläds även han åt att Kungaparets besök.

Företagsbesök

– Självklart ska det bli roligt att få Kungaparet på besök. Det skänker även lite glans åt vårt 600-års firande som ju fortsätter hela året. Det är också roligt att de besöker ett företag här i Åtvidaberg och får lite inblick i hur det är att vara internationell företagare på en sådan här ort. Det blir ju även en middag för särskilt inbjudna gäster från både näringslivet, kommunen och olika föreningar som tillsammans kommer äta en meny där det har lagts fokus på lokala råvaror men vad exakt det blir har jag inte en aning om, säger Sverker Moum, vice ordförande i kommunstyrelsen som avslutning på vårt samtal.