• Inredaren Michael Anderlund driver Kvänumbutiken i Linköping tillsammans med kollegan Olof Lundh. Foto: Dennis Petersson
  • Kvänum har alltid varit stora när det gäller klassiska kök. Här är ett exempel som många tar inspiration ifrån. Foto: Dennis Petersson
  • Anderlund menar att kunderna i allt större utsträckning tar hänsyn till huset och den personliga smaken när det är dags att välja kök. Foto: Dennis Petersson
  • Många blandar gärna den klassiska stilen med de moderna köken. Foto: Dennis Petersson
  • "Inget kök är det andra likt", menar inredaren Michael Anderlund. Foto: Dennis Petersson

Kvalité är Kvänums signum

"Köket ska hålla hur länge som helst"

Resan började redan 1923, sedan har företaget kommit till att bli Skandinaviens ledande tillverkare av kvalitetsinredningar. Kvänum är trendsättare, Kvänum är kvalité, i Linköping har de hittat sin plats på marknaden. – Vi lägger otroligt mycket tid på varje kund, berättar inredaren Michael Anderlund.

Tegelfasad på utsidan, köksdesign på insidan. Under de senaste tio åren har Kvänum varit en del av det kreativa Tornet-området i Linköping. Allting började i ett traditionellt snickeri på 1920-talet, sedan dess har traditionen levt vidare och företaget vuxit till ett av Sveriges främsta inom branschen. Michael Anderlund, som driver Linköpingsbutiken tillsammans med kollegan Ulf Lundh, vet vad som ligger till grund för framgången.

– Företaget har alltid haft en väldigt god känsla för kvalité, det är Kvänums signum kan man säga, men det gör ju samtidigt att prisbilden inte alltid blir den lägsta. Det som däremot gjort att vi sticker ut är att det finns stora prisvariabler att välja mellan, samtidigt som de olika valen aldrig skiljer sig åt i kvalité, säger Anderlund och fortsätter:

– Vår vision är att köken ska hålla hur länge som helst. Vi ser väl en bortre gräns, beroende på användare, på 20, 30 eller 40 år. Allting ska tuffa och gå, men sedan har ju vitvaror givetvis en mer begränsad livslängd, men där har vi också höga krav.

Linköpingstrender

Utställningarna i Linköpingsbutiken sprudlar av inspiration, och här går det att göra en fascinerande tidsresa. När det kommer till den klassiska stilen har Kvänum alltid varit i framkant, med en lantlig känsla, våningshyllor och handmålade luckor, men hos Michael Anderlund och Ulf Lundh är det annorlunda. Här har de moderna lösningarna fått en allt större plats.

– Vi har lyckats få fart på den moderna sidan också och jag skulle nog säga att allt är populärt här i Linköping, och att det är den tydligaste trenden vi kan se. Många väljer crossover-lösningar där man kanske tar ett gammalt stomsystem med en modern uppställning eller tvärtom. Kunderna anpassar sig allt mer efter huset och vem man själv är, i större utsträckning än innan, berättar Anderlund.

Dyra bostadsrätter

Genom åren har företaget hittat sin plats på Linköpingsmarknaden, med en noggrannhet under hela processen och ett stort fokus på varje enskilt projekt. "Vi lägger ner otroligt mycket tid på varje kund", säger Anderlund. Nu vill duon utöka med bostadsrätter och nyproduktion.

– När man ser att det går lägenheter för upp mot tio miljoner kronor här i Linköping börjar man fundera på varför det inte sitter ett Kvänumkök i en sådan bostad, så det är absolut ett utvecklingsbart område för oss.