• Marietta Douglas har varit projektledare för den nya utställningen "Österlandets skatter" på Östergötlands museum. Foto: Dennis Petersson
  • Utställningen består av den svenska affärsmannen Otto Smiths samling, som på 1950-talet skänktes till museet. Foto: Dennis Petersson
  • Med nya toppmoderna montrar kan museet visa upp föremålen i sin helhet för allra första gången. Foto: Dennis Petersson

Kvarlämningar från ett svunnet Egyptien

Samlingen och dess egyptiska fornföremål har funnits i Östergötlands museums ägor sedan 1950-talet, men med nya toppmoderna montrar kan de nu visas upp tillsammans för allra första gången i den permanenta utställningen "Österlandets skatter". En utställning som invigdes under förra veckan.

De sista små detaljerna håller precis på att färdigställas när vår tidning kliver in i Dahlgrenssviten på Östergötlands museum. Projektledare Marietta Douglas förbereder sig för eftermiddagens invigning då den nya, och intresseväckande, utställningen "Österlandets skatter" ska ta emot sina första besökare. Vissa föremål har visats upp tidigare, men aldrig under liknande omständigheter.

– När vi tog emot den egyptiska samlingen på 1950-talet lovade vi att den skulle bli en permanent del av museet, men under åren har vi fått allt mer kunskap om miljökrav och de montrar vi hade dög helt enkelt inte. Därför sökte vi pengar från Westman-Wernerska fonden, vilket vi också fick, för att köpa in klimatstyrda säkerhetsmontrar. Nu kan vi äntligen förverkliga löftet och det känns jätteskönt, säger Marietta Douglas medan hon stolt visar upp samlingen.

Egyptiskt museum

Det var den svenska förmögna samlaren Otto Smith, arvtagare till Karlshamns spritfabrik, som tog över de egyptiska fornsakerna till Sverige. Med en vision att bygga ett egyptiskt museum i Stockholm deltog han vid otaliga utgrävningar för att på det viset få ta del av fynden. Idag finns många av dessa på Medelhavsmuseet i huvudstaden.

– Otto Smith sparade lite över 200 föremål som han aldrig skänkte till något museum, så efter hans död ärvde dottern Helmi den omfattande samlingen. Hon var gift med Linköpingsbon Carl Johan Adlercreutz och tillsammans fick de inga barn, så därefter skänktes föremålen till Östergötlands museum, säger Douglas.

Landets historia

De egyptiska fornföremålen, allt från statyetter till armband och pärlor, spänner över en lång tidsperiod, från 3 000 år före Kristus till 700 år efter. En stor del av Egyptens historia går att bevittna genom utställningens uppbyggnad, som innehåller detaljfulla berättelser om föremålen och dess betydelse.

– Det är väldigt viktigt för museet att vi kan visa upp samlingen på ett så här proffsigt sätt, det känns jättebra, avslutar Douglas.