Kvarterskulturen behövs

Kulturen står sig stark. Det är tur att det finns eldsjälar som ser kultur som en lisa för själen. Som livskvalitet och en rättighet.

Oavsett om det sker ideellt eller yrkesmässigt behöver världen kultur! Då menas all kultur – från hårdrock till teater, från tavlor till symfonier.

Sommarsverige är ett eldorado. Då vaknar alla kreativa själar ännu mer till liv i regionen. Främst är det musiken som får plats under sommarsäsongen. Bråvalla, inte minst, denna gigant bland svenska festivaler som håller en imponerande bredd inom artistfältet. I den lilla skalan hålls torsdagstoner i Trädgårdsföreningen och Gigs musikkvällar i Knäppingsborg, bland annat. Vem klarar sig en hel sommar utan livemusik? Det hör liksom till de där ljumma kvällarna och ljusa nätterna.

Men främst är det privata aktörer som får det att rulla i sommarens Linköping. Privata aktörer som ofta av ekonomiska själ endast kan verka i mindre skala. Större, offentliga aktörer verkar ta semester under högsommaren. Kvar lämnas ett relativt torftigt Linköping.

Det finns en charm med kvarterskulturen, eller vad man ska kalla den. Hålen i väggen. Jag vill vandra genom Linköping, höra musik från en innergård och smyglyssna från gatan. Om andan faller på kliva in, ta ett glas och njuta innan promenaden styr hemåt genom sommarkvällen. Det, för mig, är smaken av sommaren.