Kvinna anmäler US efter hån

En kvinna född 1946 diagnostiserades med cancer men upplevde att hon blev både illa behandlad och fick inte vård i rätt tid. Nu anmäler hon US till Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan fick besked att hon fått cancer efter en mammografiundersökning i januari 2015. I sin anmälan vittnar kvinnan om hur hon behandlats nedlåtande och fått kommentarer om sitt allmäntillstånd som hon uppfattat som kränkande. Bland annat ska en överläkare sagt till henne, när hon klagat över ryggsmärta, i samband med att hon var på sjukhuset för att prata om de provsvar som inkommit samt även planera kommande vård att ”Det kan inte ha med din cancer att göra. Har du ont i ryggen får du söka hjälp på din vårdcentral”

Hånades på avdelning

När sedan kvinnan berättade att hon även var diabetiker och åt medicin mot ischem varpå samma överläkare replikerade att ”Då har du större problem än det här”, vilket enligt kvinnan syftade på hennes cancer. Den 20 mars var kvinnan kallad till bröstenheten på US och då upprepade kvinnan sin klagan om att hon hade ryggsmärtor varpå sjuksköterskan säger ”har du inte ont i huvudet också så du har en hjärntumör också. Det brukar de ha.” I den gjorda anmälan följer sedan en berättelse om ett flertal, enligt kvinnan, missöden och nonchalant behandling av henne under perioden februari till juni 2015. Nu anmäler alltså kvinnan US till IVO - Inspektionen för vård och omsorg.