Kvinna ljög om våldtäkt

Polisen lägger ner och fortsätter

LINKÖPING En yngre kvinna anmälde till polisen i början på mars att hon våldtagits av två okända män i Valla. Under senare förhör med kvinnan så fick utredningen en överraskande vändning och nu misstänks kvinnan för att ljugit om att hon blivit våldtagen.

Det var den 5 mars som larm inkom om att en våldtäkt skett i Vallaskogen. Till en början var platsen för själva övergreppet osäkert men senare pekades en plats ut som brottsplats. Som alltid när det kommer till våldsbrott där kvinnor är inblandade tog polisen till alla upptänkliga resurser. Polisen hade redan en ouppklarad våldtäkt i närtid och till en början kunde inte ett samband uteslutas. Dock visade det sig att kvinna hittat på alltihop.

Delgiven misstanke

– Vi har delgivit kvinnan misstanke om falsklarm och vi tror inte heller längre att det verkligen skett en våldtäkt, berättar kommissarie Daniel Axelsson, chef för Linköpingspolisens avdelning för grova brott. Det är egentligen allt han kan säga i ärendet men uppgifter om att den nu misstänkta kvinnan har varit synlig i sociala medier där hon vädjat om att hon behöver pengar till, bland annat, vårdkostnader.

Lagt ner

-När det gäller den våldtäkt som hon sade sig varit utsatt för så har jag självklart lagt ner den utredningen däremot jobbar vi fortfarande med att utreda falsklarmet. Vi har haft ganska mycket annat att göra och mina utredare har haft fullt upp men nu kommer vi snart ta tag i det på allvar. Vad hon sagt i det förhör som hållits kan jag tyvärr inte gå in på då det är en utredning som lever fortfarande.

Kan inget säga

När det gäller kvinnans väl och ve i sociala medier så vet Daniel Axelsson att berätta.

– Det är klart att vi sett den här filmen och en del annat men just nu råder det förundersökningssekretess varför jag inte kan uttala mig vidare. Däremot så är det alltid illa när man falskanmäler en våldtäkt då vi sätter in stora resurser när vi får vetskap om en våldtäkt. Dessutom så tror vi alltid på kvinnan som anmält övergreppet. Ska vi sedan lägga kraft och personal på at utreda något som inte har hänt är det alltid någon annan som får lida och då ofta ett brottsoffer som verkligen blivit utsatt för ett allvarligt övergrepp, menar Daniel Axelsson som ser väldigt allvarligt på ett falsklarm. Brottet falskt larm, som bland annat kan innebära att en person lämnar oriktiga uppgifter om att det föreligger fara för en eller flera personers liv, kan straffas med böter eller fängelse i upp till ett år. Kvinnan nekar till brott.