• Fem styrelseledamöter i whiskyklubben Whisky Lassies med den guldgula drycken i högsta hugg. Linköpingsföreningen, som enbart är för kvinnor, har funnits sedan 2003. Från vänster: Tiina Berg, Kattis Mattsson, Agneta Nilsson, Agneta Nordenberg och Veronica Fäldt. Foto: Leif Larsson
  • När Whisky Lassies anordnar whiskyprovningar är det alltid livligt och glatt. Av klubbens 120 medlemmar brukar 80-90 komma på provningarna på Lagerbladet. Foto: Tiina Berg. I en ruta: Damernas favoriter Agneta Nordenberg: Jura Prophecy, Skottland. Veronica Fäldt: Hibiki, Japan. Tiina Berg: Highland Park, Freja, Skottland. Kattis Mattsson: Glenfiddich, 18 år, romlagrad, Skottland. Agneta Nilsson: Glenmorangie Quinta Ruban, Skottland. Foto: Tiina Berg

Kvinnor som trivs kring whiskyn

Whisky Lassies i Linköping är klubben för kvinnor som gillar whisky och som provar regelbundet sedan starten 2003. Föreningen har hela 120 medlemmar. – Vi lär vara Europas, ja, kanske hela världens största whiskyklubb för kvinnor, upplyser ordföranden Tiina Berg.

Och ändå finns en kö med 30 personer som vill vara med. Det beror på att provningarna äger rum på restaurang Lagerbladet som tar max 120 personer. Provningen avslutas alltid med en god middag.

– Vi vill att alla medlemmar ska kunna delta. Det brukar komma 80-90 personer till provningarna.

Olika omdömen

Tidningen är med vid en improviserad provning med fem av styrelsens sex ledamöter. Tiina Berg, Veronica Fäldt, Agneta Nilsson, Agneta Nordenberg och Kattis Mattsson testar tre sorter, en irländsk, en finsk och en fransk. Omdömen som söt, unken, stickig, sommarwhisky och lim far genom luften. Alla har sin åsikt. Precis som när klubben har sina ordinarie provningar. Varje gång leder en kunnig provledare det hela.

– Det är stor skillnad på när kvinnor och män testar. Hos oss är det alltid livligt, vi har ingen prestige, vi är vetgiriga, vi frågar och tycker, förtäljer Tiina.

Många smaker

Fem gånger om året är det provningar, vid tre är det whisky som står på menyn. Övriga två provningar testas andra alkoholhaltiga drycker. Fem sorters whisky är det vanliga. I varje glas hälls det 2 cl av det som på gäliska kallas livets vatten. Provledaren berättar om whiskyn, historien och destilleriet och sedan är det dags att fukta tungan och strupen.

– Man kan känna smaker som som kola, toffee och citrus, påpekar Agneta Nordenberg.

– Eller så kan det smaka terpentin eller vara en blommig smak, inskjuter Kattis Mattsson.

De fem tjejerna poängterar att smakerna är det viktigaste, inte whiskyns ålder eller något annat. Whisky produceras i hela världen numera, och varje whisky kan smaka på flera vis.

– Först är det en smak när whiskyn kommer in i mun, sedan en annan när den varit kvar ett tag och sedan är eftersmaken också annorlunda, konstaterar Kattis.

Få fram smakerna

Det finns fler sätt att framkalla flera smaker hos samma whisky.

– Vi börjar provningarna utan vatten i whiskyn, sedan med någon eller några droppar i och till sist med mer vatten. Varje gång kan det smaka olika, förklarar Tiina.

Veronica Fäldt har anammat ett tips om hur aromerna ska lockas ut.

– Jag håller handen över glaset ett par minuter och värmer whiskyn. Sedan strömmar lukterna fram, berättar hon.

Allt fler kvinnor

Tidigare förknippades whisky bara med män. I dag är det lika naturligt med kvinnor i alla tänkbara whiskysammanhang.

– Intresset hos kvinnor har ökat mycket de senaste tio åren. Det finns fler klubbar och många kvinnor går på mässor. Förr var vi ett bihang till mannen på mässor, nu är det tvärtom, säger Tiina Berg med ett garv.

– Det har också kommit fram allt fler kvinnliga provledare, det är roligt, inskjuter Agneta Nordenberg.

Whisky Lassies är då och då ute på whiskyresor, har varit i Skottland och hos svenska destillerier. Medlemmarna finns till stor del i Linköping men en är riktigt långväga - och inbiten.

– Hon bor i Alexandria i Egypten men kommer till varje provning, berättar Kattis Mattsson.