• I veckan bjuder Ida Niklasson in till vernissage på Skylten med hennes utställning ”Woman with secrets in the luggage”. Bild: Ida Niklasson
  • Ida Niklassons utställning äger rum på kulturhuset Skylten. Foto: Fanny Miles

Kvinnors hemligheter gestaltas

I veckan öppnas utställningen ”Woman with secrets in the luggage” upp på Skylten. Ida Niklasson är konstnären bakom som med både grafiska tryck och akrylmålningar gestaltar de hemligheter en kvinna kan ha.

80 procent av varje sålt verk kommer Ida Niklasson att skänka till kvinnojourer runt om i Sverige.

– Jag har själv behövt söka hjälp hos kvinnojourer och jag vet hur svårt det kan vara att få den hjälp man behöver. Därför vill jag göra det här. Jag vill ge tillbaka lite nu, säger konstnären.

Studerar kriminologi

Ida Niklasson var konstelev på Lunnevads folkhögskola mellan 2009 och 2011. Idag studerar hon på universitetet och hoppas på att en dag bli utredningskriminolog.

– Det är lite annorlunda än konstnärskapet men jag vill förändra samhället och göra något bra. Genom livet har jag sett både för- och nackdelar med hur samhället agerar, berättar hon.

Abstrakta kvinnor

Hennes alster är abstrakta men kvinnorna i bilderna framhävs ändå med tydliga silhuetter. Det är spännande, intressant och fängslande.

– Jag använder konsten till att vara kreativ. Den får mig att må bra, säger den 23-åriga artisten.

Mer än bara en målning

Vernissagen öppnar på torsdagen och utställningen är igång fram till den 2 september.

– Jag hoppas på mycket folk såklart och jag välkomnar frågor. En önskan är att betraktaren ska se mer än konst på ett papper. Tolkningarna är dock fria, säger hon. Det här blir första utställningen som Ida Niklasson gör för välgörenhet men hon hoppas på att fortsätta på det spåret.