• Lotta Utterström, verksamhetschef hos Friskis & Svettis i Linköping, står i den stora kyrksalen i Pingstkyrkans gamla lokaler på Kungsgatan som snart byggs om till gym och motionsanläggning. Foto: Leif Larsson
  • Här gick man tidigare in för att ge själen lite religion. Inom några månader är det en träningsanläggning för kroppen innanför entrén. Lotta Utterström är verksamhetschef hos Friskis & Svettis som snart har motionslokaler där det förr var kyrka. Foto: Leif Larsson

Kyrkan blir motionsanläggning

Friskis & Svettis i Linköping öppnar snart upp sin tredje anläggning. Den hamnar i Pingstkyrkans gamla lokaler på Kungsgatan.

– Vi hoppas kunna öppna i februari nästa år, påpekar Lotta Utterström, verksamhetschef i Linköping hos idrottsföreningen. Sedan tidigare finns Friskis & Svettis i Tannefors och i Kanonhuset i Ekkällan.

Den centralt belägna nykomlingen blir 2 300 kvadratmeter stor och innehåller flera delar. Där själen förr fick sitt så är det nu dags för kroppen. Den stora kyrksalen, som är luftig och har högt i tak, byggs om till gym.

Salen har i dag ett podium och golvet är i olika höjd. Podiet försvinner och golvet blir plant. Intill ska det finnas kafé och restaurang vilket föreningens två övriga anläggningar saknar.

– I källaren blir det gruppträningshall, även där högt i tak, och omklädningsrum. Det blir också en lounge, en mötesplats med stora ytor och på läktaren i kyrksalen blir det möjligt att utöva konditions- och styrketräning, berättar Lotta Utterström.

Tränar mer

Motionsföreningen har precis skrivit på hyresavtalet och än är det inte exakt klart vilka träningsmöjligheter som ska erbjudas i de nya lokalerna.

– Men det blir ett brett utbud, det mesta som ingår i ett gym. Vi har också fått förfrågningar om morgon- och lunchpass och ska titta på det. Att träna med Friskis & Svettis är populärt och det är ett skäl till att man nu utökar sin lokalarsenal.

– Vi har inte fått fler medlemmar men inpasseringarna till anläggningarna har ökat. Det är alltså flera som tränar allt mer och vill träna mer. Därför är det bra att skaffa fler lokaler och vi hoppas att fler nu börjar träna med oss, klargör verksamhetschefen.

Hon förklarar att närheten till träningslokalen är viktig för motionärerna. En ny anläggning i centrum kan därför locka nya.

– De kan vara personer som bor centralt eller jobbar eller pluggar här. Men alla medlemmar kan träna här, medlemskortet gäller på alla tre ställena.

Olika karaktär

Friskis&Svettis har 13 anställda i olika grad och omkring 240 ideella instruktörer och tränare. Innan lokalerna på Kungsgatan blev aktuella fanns planer på att bygga en anläggning i Harvestad/Landeryd-området i samarbete med Landeryds Golfklubb.

Den har skjutits lite på framtiden men ska bli av.

– Vi hoppas att den anläggningen ska vara klar under 2018, förtäljer Lotta Utterström. De två nuvarande och den tredje tillkommande anläggningen har olika karaktär och det tycker Lotta Utterström är både bra och spännande. – Vi ser positivt på att de ser olika ut, har olika utbud och finns på olika ställen geografiskt.