• Åtvidabergs Stora kyrka byggdes redan 1885 och hölls under många år stängd men är nu öppen sedan drygt ett halvår tillbaka efter en omfattande renovering. Foto: Tommy Pettersson

Kyrkkaffe i Åtvidabergs Stora kyrka

Åtvidabergs Stora kyrka byggdes redan 1885 och hölls under många år stängd men är nu öppen sedan drygt ett halvår tillbaka efter en omfattande renovering. I sommar slår man även upp dörrarna till ett café i kyrkan där det blir både hembakt, skönsång och guidade turer.

Det är Amanda Söderling och två av hennes väninnor Meja Westin och Elise Abelson, som kommer att se till att det bakas småkakor, blandas saft och kokas kaffe under hela juli då man håller öppet under dagtid.

Småkakor och sång

– Det hela är lite av ett prov berättar, Amanda Söderling som, precis som hennes två väninnor, varit konfirmationsledare och är väldigt engagerade i kyrkan. Det var också därför som trion fick frågan om att driva sommarfiket i kyrkan och för att nappa på det krävdes ingen längre betänketid.

– Det ska verkligen bli jätteroligt det här och jag är självklart väldigt glada för att vi fått den här chansen, menar Amanda Söderling och säger sedan att allt fikabröd kommer att vara hembakt och att det är tjejerna själva som kommer att sköta just den detaljen som så mycket annat i som hör till ett sommaröppet fik och en kyrka.

Överskott till diakoni

– Vi kan guida och vi kan sjunga också om man skulle önska det. Sedan är det viktigt att berätta att allt överskott går sedan till kyrkans diakoni, menar Amanda Söderling som när vi ringer upp bara har några dagar tills man ska slå upp portarna. Kyrkan blev jättefin efter renoveringen och nu är vi väldigt sugna på att få visa hur fin den blev. Församlingen vill också att kyrkan ska vara mera öppen så många fler kan besöka oss, avslutar Amanda Söderling.