• Här är damer och herrar i lacrosselaget som är gemensamt för de båda KFUM-föreningarna i Norrköping och Linköping. Lacrosse är en relativt ny sport i Sverige och Östergötland men den växer sakta men säkert. Foto: Leif Larsson
  • Lacrosse är en tuff sport där man får en hel del blåmärken. Klubbföringen är annorlunda jämfört med exempelvis ishockey. Utgångspositionen är att ha klubban, som har en slags håv i änden, högt i luften. Foto: Leif Larsson
  • KFUM Linköping och KFUM Norrköping samsas om herr- och damlag i lacrosse. Klubbarna ståtar med flera landslagsspelare. Foto: Leif Larsson

Lacrosse är en tuff och målrik sport

Den tuffa sporten lacrosse växer sakta men säkert i Östergötland. KFUM-föreningarna i Linköping och Norrköping samsas om lag, det finns både herr och dam. – Man får en hel del blåmärken och det är en slags symbol för hur tuff sporten är, berättar Marcus Lind, spelare och ordförande i lacrosseavdelningen.

Lacrosseförbundet bildades 1992 och till Östergötland kom sporten på allvar 2005 då Marcus Lind drog i gång en klubb i Söderköping. I dag är det således de båda nämnda KFUM-klubbarna som utövar lacrosse.

– Lacrosse är tre sporter. Herrlacrosse ute, damlacrosse ute och herrlacrosse inomhus som kallas boxlacrosse. Damlacrosse är ungefär lika tufft som handboll, upplyser Marcus.

Henrik Boodé, spelare och styrelseledamot, fyller i:

– Herrlacrosse är lika tufft som ishockey och boxlacrosse är snäppet hårdare och mer fysisk än ishockey.

– Men det är ändå få skador. Knän kan vridas och någon gång har någon fått en spricka i ett revben, inskjuter Jonas Olofsson, spelare och kassör i styrelsen.

Tackling tillåten

Lacrosse spelas med en klubba som har en håv i änden som används för att fånga den hårda gummibollen, passa och skjuta. Man får tacklas och slå på motståndarens klubba och även på armar i herrlacrosse. Ute spelas det på en plan av fotbollsmått, inne är planen stor om en hockeyrink. Det är en målrik idrott.

– Vanligt är att ett lag gör 5-15 mål. En match kan sluta 7-7 eller om ett lag är överlägset 40-0. Vår största seger är med 25 mål, upplyser Henrik.

Få damlag

KFUM-klubbarna har 36 medlemmar som spelar. Än så länge finns det dock inte så många lacrosseföreningar i Sverige. Östgötadamerna spelar mot klubbar från bland annat Luleå och Lund. De långa avstånden gör matchandet mindre regelbundet. Lite lättare är det för herrarna som är med i Big East Lacrosse League med tre Stockholmslag.

– Vi fyra är de bästa lagen i Sverige och brukar göra upp om SM-medaljerna, säger Henrik.

Hoppas på ungdomar

KFUM gör sitt för att popularisera och göra lacrosse mer känt. Damlaget startade för tre år sedan och nu hoppas man på att få till ett ungdomslag.

– Vi har ansökt hos kommunen om pengar för att i sommar kunna erbjuda lacrosse-träningar för ungdomar i åldern 12-15 år. Det är bara en Stockholmsklubb som har ett ungdomslag, det vore kul att kunna möta dem. Vi har också varit uppvisningssport på Stadium Sports Camp i Norrköping, nu är förhoppningen att vi framöver kan bli en reguljär sport som ungdomar kan testa i en hel vecka, redogör Marcus.

Studentlag

En annan idé är att i höst starta ett studentlag.

– Det är svårt att komma in i ett lacrosselag så med ett studentlag kan alla starta på samma nivå. Sedan är tanken att de spelarna året därpå kan vara med i vårt a-lag samtidigt som ett nytt studentlag startas, berättar ordförande Lind.

Vad är det då för egenskaper som en lacrossespelare ska ha? Henrik Boodé tar andra sporter till hjälp för att förklara.

– De som spelat fotboll innan passar som mittfältare där det handlar om många snabba och korta löp. De som spelat hockey passar som backar där man ger mer än man tar. Och de som vill finlira och göra mål passar förstås i anfall där man ska vara snabb och vara beredd att ta emot en hel del slag.