• Eric och Bengt Hemmingsson driver sedan sommaren 2015 firman Ladugarden som tar tillvara gammalt virke och gör möbler av det. Här sitter de vid hemma hos Eric vid matsalsbordet som är gjort på 1800-talsvirke. Foto: Leif Larsson
  • Så här snyggt och elegant kan ett soffbord bli om virke från en riven lada från 1898 används. Foto: Leif Larsson 3 En förvaringsmöbel med virke från en lada som byggdes 1898. Foto: Leif Larsson

Lada från 1898 startade möbelfirma

 En lada från 1898 som skulle rivas blev starten på ett möbelfirma. Sedan sommaren 2015 producerar företaget Ladugarden möbler i gammal, skön, grov stil.

Bengt och Eric Hemmingsson, far och son, driver och arbetar i firman.

– Än så länge använder vi fortfarande virke från samma lada. Men framöver ska vi försöka hitta fler byggnader på landet som ska rivas att ta till vara. Vi har fått en del tips via mejl, berättar Eric.

Både Eric och Bengt är intresserade av trä, på olika vis, och det var en bra grund när Erics flickvän Anna Sturesson kom med förslaget som startade det hela.

– Hennes föräldrar driver ett lantbruk utanför Mjölby och när de skulle riva en lada dök idén upp om att ta vara på virket. Det är ett fint material, väl bevarat, förtäljer Eric.

– Vi gjorde några bord och insåg möjligheterna med att återskapa. Sådant här virke finns inte att köpa och när man hyvlat så syns det vilket fint kärnvirke det är, inflikar Bengt. Eric och Anna gillar inredning, gärna i den grövre stilen och Bengt har arbetat med möbler och snickrar i egen verkstad på fritiden. Nu gällde det att hitta en gemensam plattform för detta i den nya firman. Bengts noggrannhet krockade en del med Erics vurm för den grövre, lite ojämna stilen.

– Vi har väl kommit halvvägs. Vi har kommit överens om att det inte får finnas stickor i möblerna, säger Eric med ett skratt som kompletteras av Bengts leende.

Tre typer

Ladugarden erbjuder tre kategorier av produkter. Det som säljs mest är måttanpassade möbler som produceras efter kundens önskemål. Det kan vara matbord, soffbord, hyllor, byråer, vitrinskåp.

– En beställning kom från en privatperson i Stockholm som ville ha ett 2,5 meter långt bord som skulle stå ute vid ett poolområde, berättar Eric. I firman bygger man också om och fräschar upp befintliga saker som fanns i ladan. Ett siktbord blev en köksö och vävstolar ska bli bord. En tredje kategori är skärbrädor i fasta modeller.

– Men vi gör även skärbrädor efter önskemål. Det kan vara företag som vill ha sin logga på julklappar till personalen, förklarar Eric.

Åtvidaberg och Linköping

Både Eric och Bengt har andra jobb vid sidan om. Eric bor i Linköping och har bland annat hand om marknadsföring i den nya firman. Bengt bor på landet utanför Åtvidaberg och har hand om det mesta av produktionen. De hoppas att den nya verksamheten växer och ger dem mer att göra där. Tecknen är goda, de har sålt bra redan, mest till privatpersoner men företagssidan börjar också ta fart. Mest säljs måttanpassade möbler och mest i Östergötland. Men beställningar kommer även från andra håll i landet.

– Det är efterfrågan på den här stilen och återanvändning ligger i tiden, påpekar Bengt.

– Det är en miljöinsats vi gör när vi återanvänder och vi riktar in oss på lokala gårdar, inskjuter Eric. Vitt och grått När Bengt är klar med en möbel så lägger han på linolja och terpentin, enligt gammal modell, och kunden behöver sedan inte göra någon behandling av möbeln.

– I trämaterialet kan det exempelvis finnas gamla smidda spikar och dem tar jag bort när jag jobbar. När jag är klar med möbeln slår jag dit dem igen för att behålla känslan av gammalt. Fram till nu har produkterna varit träfärgade men framöver kan det breddas.

– Planerna är att även ha produkter som är vita och gråa men ändå ha kvar den grova stilen, avrundar Eric Hemmingsson som tillsammans med pappa Bengt hittade en företagsidé tack vare ladugårdsbyggare på 1800-talet.