• Mariette Eskilson i sin favorithörna i butiken. Den grå koftan med läderdetaljer i hennes högra hand är en riktig storsäljare. Foto: Julia Kimell
  • Några fräsiga plagg från barnavdelningen. Foto: Julia Kimell
  • Det finns både smycken och accessoarer i butiken.
  • Några utplockade plagg framför soffan som agerar skådeplats.

Laddar för Tanneforsdagen

Nästa lördag blir det modevisning utanför Butik Mariette – något som faktiskt tillhör vanligheterna för Mariette Eskilson som äger och driver butiken. I höst är det tre år sedan den flyttade från lokalerna i Majelden. – Läget i Tannefors är verkligen kanonbra. Jag har många kunder och det är lätt att stanna med bilen, säger hon.

Mariette Eskilson har nyss stängt sin andra butik i Loftahammar för sommaren och håller som bäst på plockar upp varorna i sin butik i Tannefors. På Sjökrogen går hennes klädmodeller på catwalken både vår, sommar och höst.

– Jag ordnar visningar ända ner till Västervik på restauranger, arbetsplatser och privata visningar.

Här finns förutom dam- och barnkläder även smink, smycken och accessoarer, mycket av dansk design. Sortimentet är brett trots att butiken är liten, och det finns kläder i strikt business, tufft, elegant, sportigt, mer ledig och i romantisk stil. Och så barnkläderna förstås, från nyfödd ända upp till 16 år.

– Jag jobbar med märken som inte finns på så många andra ställen i Linköping. Det finns också kunder som kommer mer långväga ifrån. Min bästa kund kör hit från Kolmården.

Smått och stort

Det finns kläder i storlekarna XS-4XL, och önskas fler kläder i stora storlekar tar hon gärna in mer. För att kvinnor i alla åldrar ska hitta det de söker har hon några 20-åriga tjejer som får vara smakråd, och en lite äldre. De tittar på bredden och väljer ut. Mariette själv har stor glädje av sin färganalysutbildning, som gör att hon kan ge goda råd vad en kund passar i.

– Jag anordnar populära mingelkvällar här med vin, ost, kex och fina kläder. Den som vill kan också boka en egen kväll med tjejgänget. Det är många som kommer hit och vill hitta en fin klänning, som inte är likadan som finns på alla klädkedjor. Kunden ska tycka det är mysigt att komma hit, och damernas gubbar tycker det är skönt att det finns en soffa här att sitta i medan kläderna provas.

Butik Mariette har även en webbshop som uppdateras allt eftersom plagg blivit köpta i butiken. Den ska fokus läggas på mer i höst.