• Christian Moborg föll pladask för de vackra lokalerna i det gamla slakthuset. Foto: Emma Garzon

Laga mat med en toppkock

Linköpings restauranghimmel ska få en ny stjärna – Torn1. Innanför det gamla slakthusets tegelklädda väggar ryms en lunchrestaurang, festliga event, julbord, catering och matstudio där du får laga mat med krögaren.
Den 2 november slår Torn1 upp portarna för lunchgästerna. Det kommer serveras traditionell husmanskost där ekologiska och lokala produkter är i fokus och det kommer alltid att finnas ett vegetariskt alternativ. Först tar man sallad i salladsbuffén, och när den är uppäten hämtar man sin lunch – på så sätt slipper man ljummen mat.

Stjärnrestauranger i Frankrike


Krögaren Christian Moborg har bland annat drivit Stångs Magasin och arbetat på stjärnrestauranger i Frankrike.
–Fransk mat ligger mig varmt om hjärtat, säger han.
Om ungefär ett halvår ska Torn1 börja med en matstudio där privatpersoner och företag får laga mat med Christian Moborg. Deltagarna får själva sy upp sina kurser.
–Jag lär ut mina kunskaper och sedan får man recepten. Om man till exempel vill ha en skaldjurskväll kokar vi humrar, öppnar ostron med mera. Allt avslutas med att vi dukar upp ett långbord och äter en gemensam middag.

Julbord med vilt


Den 25 november till 19 december dukar Torn1 upp ett magiskt julbord.
–Det blir ett traditionellt och gastronomiskt julbord men det finns indikationer om det vilda. Jag förknippar Östergötland mycket med vilt, bland annat hjort och älg, så det passar jättebra ihop, berättar Christian Moborg.

Helgkasse


Restaurangen har många lokaler och hjärtat är den mäktiga tegelsalen där 600 personer får plats – perfekt för bröllop, födelsedagsfester och företagsevent. Kunderna får då menyförslag, vilket kan vara allt från hamburgare till en avsmakningsmeny. De som vill vara någon annanstans men ändå njuta av den goda maten kan beställa catering och snart även köpa hem en helgkasse som är en färdiglagad gourmetmiddag. Vad sägs om ankbröst med potatisterrin och rödvinssås till fredagsmyset?