• Sofia Skoglund på sitt sommarhem - KFUM Brevik. Foto: Kajsa Nilsson

Lägerliv hela sommarlovet vid Slätbakens strand

KFUM Brevik lockar årligen många östgötska barn till sina sommarläger. Många är även de ledare som återvänder för att så gott som ideellt arbeta med lägren. Sofia Skoglund är en av dem. Hon har under de tio senaste åren tillbringat sommarmånaderna på lägergården vid Slätbakens strand.
Totalt 80 ledare kommer att arbeta på Breviksgården i sommar, fördelat över två perioder. Det hålls flera läger parallellt, som mest fem läger med upp till 32 deltagare i varje. Lägren har olika inriktning: bland annat konfirmation, äventyr, foto och best of Brevik. I det senare får deltagarna själva vara med och utforma aktiviteterna.
Verksamheten riktar sig till alla barn – även de vars föräldrar inte har råd att skicka iväg barnen på läger. Vilka barn som kommit till Brevik på friplats är konfidentiellt, endast ledningsgruppen vet vilka de är.
– Personalen ska inte göra skillnad på barnen, säger Sofia Skoglund som tillsammans med två andra utgör ledningsgruppen.
Mycket sker enligt tradition på gården och Sofia kan själv dela många referenspunkter med sin far som var ledare på Brevik som ung.
– Det ska bli spännande att se ledarna utvecklas under sommaren, säger hon på en dialekt som skvallrar om sydligt ursprung. Hon är född i Skåne men har flyttat runt mycket sedan dess och om somrarna återvänder hon alltid till den östgötska skärgården för lägerverksamhet. I terminerna läser hon till brandingenjör på Luleå tekniska universitet.

Utvecklar organisationen

Sofia Skoglund känner starkt för KFUM:s verksamhet och blev i våras antagen till ett utvecklingsprogram inom moderorganisationen YMCA. Som utvecklingsagent får hon under en tvåårsperiod träffa andra entusiaster inom organisationen för att utveckla verksamheten och ena rörelsen under ett och samma budskap. YMCA engagerar 58 miljoner människor runt om i världen. Förutom att vara med i det internationella utvecklingsarbetet kommer Sofia Skoglund arbeta med ett projekt lokalt på Brevik.
– Antagligen kommer det handla om att få ihop föreningarna i östgötaregionen, säger hon.

Kamratlig stämning

Klockan slår 15.00 och det är dags för eftermiddagsaktiviteter. Några har inte hunnit äta klart sitt mellanmål och rusar till rätt plats med en bulle i näven. En grupp gör samarbetsövningar, en annan spelar fotboll och en tredje har säkerhetsgenomgång för att senare få paddla kanot. 

Återvänder

Många som varit på läger återvänder som ledare. Inte konstigt med tanke på den kamratliga stämningen och alla roliga upptåg som barnen får vara med om på ett drömlikt sommarlov på Brevik.