• Laila Villebeck använder sig mycket av små korgar, fällar och filtar när hon fotograferar. Foto: Carolina Fransson
  • Lånekläder och priser pryder väggarna och utrymmena i studion. Foto: Carolina Fransson

Laila vill höja statusen för nyföddfoto

Laila Villebeck har alltid haft ett fotointresse. När hon fick barn och fotograferade dem växte intresset. Efter föräldraledigheten bestämde hon sig för att satsa på sin hobby fullt ut och nu har hon också nått stora framgångar i nationella och internationella tävlingar.

Laila Villebeck tar emot i sin studio på Garnisionsområdet i Linköping. Den ligger i en källarvåning på Brigadgatan och när man kommer ner för trappan eller hissen möts man ganska snart av bilder på barn och nyfödda. Hon har specialiserat sig på fotografering av nyfödda, barn och familjer.

– Jag har fotat ungefär 300 nyfödda, men trots att jag fotat så många blir jag lika fascinerad varje gång jag får en nyfödd i famnen. Det är så roligt att släcka ner, göra det mörkt, lugnt och varmt så att de kan komma till ro. Jag jobbar mycket med filtar och fällar och tar framför allt bilder när de nyfödda sover, säger hon.

Företaget startade hon 2011 och i de nuvarande lokalerna har hon varit verksam i tre år nu. De första åren hyrde hon in sig i Studiefrämjandets lokaler för barn- och familjefotografering och gjorde hembesök för nyföddfotografering. Nu tar hon alla bilder i studion.

– Det är världens skillnad. Här har jag möjlighet att kontrollera ljuset bättre, säger hon.

Fotade i stallet som barn

Fotograferandet startade på hobbynivå när Laila Villebeck var liten. Hon är uppvuxen i Vänersborg och var i stallet mycket som barn.

– När jag var liten, kanske tio år, fick jag en liten kompaktkamera som jag tog med och fotade kompisarna i stallet med. Jag var i stallet fem till sex dagar i veckan och det blev mycket bilder på människor och hästar, berättar hon.

Laila Villebeck flyttade till Linköping 1997 i samband med att hon började studera till biolog på Linköpings universitet. Hon doktorerade i molekylär bioteknik och disputerade 2007. Tanken var att hon sedan skulle arbeta utomlands, men när hon fick sitt första barn kände hon att hon ville arbeta på närmare håll.

Satsade 100 procent

Hon funderade över vad hon ville göra. Hon hade gått några kurser i fotografering och fotograferade sin son mycket. Fotograferandet fortsatte i stor utsträckning även när andra barnet kom och när den föräldraledigheten var slut bestämde hon sig för att det var foto hon skulle satsa på.

– Jag satsade 100 procent från början för jag kände att det skulle ta tid att starta upp och marknadsföra sig. Det fanns inte tid för något annat jobb. Det har gått jättebra. I början var jag ensam om att fotografera nyfödda i Linköping, men nu är det några fler som gör det, säger hon.

Nuförtiden blir det inte så mycket fotografering privat. Hon fotograferar mycket i jobbet och när hon kommer hem är det mycket annat med aktiviteter och vardagspussel som ska läggas. Men det blir alltid en årsbok med bilder av sönerna.

Tävlingsframgångar

Yrkesmässigt har hon nått stora framgångar i år. Hon kom på tredje plats i en av världens största printtävlingar för fotografer som anordnas av Wedding and Portrait Photographers International. I oktober avgjordes SM i porträttfotografering och Laila Villebeck vann då i kategorin årets bild Baby och Barn och kom på tredje plats i kategorin Digital Illustration.

Hon har nu, tillsammans med 14 andra fotografer, blivit uttagen till det svenska landslaget i World Photographic Cup och kommer där att delta i kategorierna porträtt och digital illustration.

Jobbar med barns lika värde

Framöver vill hon fortsätta fotografera barn och nyfödda. Hon har även andra projekt på gång där hon på olika sätt kommer att arbeta med foto och alla barns lika värde. Det är något hon brinner för, säger hon.

Laila Villebeck har ofta, för det mesta i tävlingssammanhang, fått kommentarer från andra fotografer om att det skulle vara enkelt och att vem som helst klarar av att fotografera nyfödda.

– Det kan vara kommentarer som "Nyföddfoto, vad är det för genre?". Det ligger så otroligt mycket jobb och kärlek bakom en bild som många inte tänker på. Man måste ta hänsyn till mycket.Man måste vara minst lika skicklig på till exempel ljussättning, posering och redigering när man fotar nyfödda som när man fotar äldre barn och vuxna Jag vill höja statusen på nyföddfotografering i Europa och jag tror att ett bra sätt att göra det på är att vara ute och visa upp sig, genom att till exempel hålla föredrag och skapa kontakter med andra fotografer, säger hon.