• Laleh spelar på Saab Arena fredagen den 25 november.Foto: Pressbild

Laleh är alltid sig själv

Laleh spelar i Linköping och Saab Arena tillsammans med en symfoniorkester som en del av en turné hon just nu befinner sig på.

Det har gått drygt tio år sedan Laleh Pourkarims självbetitlade debutalbum och singeln "Live tomorrow" gavs ut. Fem album senare pekar karriären fortfarande stadigt uppåt. I våras släpptes singeln "Bara få va mig själv" och nu är hon tillbaka i Sverige, albumaktuell med skivan Kristaller samt en pågående arenaturné med stopp bland annat i Linköping. Med sig på turnén har hon dessutom en symfoniorkester.

Kvinnokamp

Sedan några år tillbaka är Laleh numera bosatt i Los Angeles. Där  producerar och skriver hon låtar tillsammans med internationella artister, bland andra Ellie Goulding, Adam Lambert och Demi Lovato - alla med anknytning till Max Martins studiokollektiv. Som kvinnlig producent i ett mansdominerade USA försöker hon också bryta mansdominansen i musikbranschen, hon banar på sätt och vis också väg för andra kvinnliga producenter och låtskrivare.

Detaljstyrd produktion

Förutom att jobba tillsammans med internationella artister skriver och producerar Laleh självklart också för sin egen del. Vare sig låtarna är på engelska "Some die young", "Colors", eller svenska "Goliat" och nu senast titelspåret "Kristaller", råder det ingen tvekan om att det hon gör blir unikt. Kanske för att hon har total kontroll på sitt artistiska uttryck och är med och detaljstyr allt i produktionen. Samtidigt går allt i hennes musik inte alltid att förklara; känslan är det det centrala och det som styr. Det viktigaste är att förmedla en känsla.

Fick egen studio

Innan debutalbum och genombrott är det oftast svårt för att få sin röst hörd,även för Laleh.Men när debutalbumet sedan skulle spelas in fick hon tillslut efter många om och men tillgång till egen studio av skivbolaget, något som är väldigt ovanligt för oetablerade artister.

Än idag håller hon fortfarande stenhårt på att få göra allt i processen själv. När det kommer till hennes egen musik finns det inte plats för kompromisser; Laleh vill ha full koll på allt i produktionen och noggrannheten att få styra allt själv har visat löna sig. Hon är den första kvinnan någonsin i svensk historia som tilldelats Årets producent, lägg därtill flertaliga grammisar och andra prestigefulla priser och man förstår vad hon brinner för.