• Efter 16 och ett halvt år som direktor vid Linköpings Stadsmission tackar Lars Linebäck för sig efter årsskiftet. Karriären fortsätter som konsult vid Linköpingsföretaget I.o.h. Foto: Dennis Petersson
  • Stadsmissionens Café är en av organisationens alla verksamheter. Foto: Dennis Petersson

Lämnar efter mer än ett decennium

I mer än 16 framgångsrika år har han varit direktor på Linköpings Stadsmission. Han har byggt upp organisationen, från 16 anställda till dagens cirka 220, och har genom den omfattande verksamheten hjälpt många människor i utsatta situationer. Vid årsskiftet tackar han för sig, och även om beslutet togs för länge sedan, är det med blandade känslor han lämnar sitt uppdrag.

De senaste två åren har varit tuffa för Linköpings Stadsmission. På grund av tappade avtal, av en summa på drygt sju miljoner kronor, har organisationen haft en ekonomisk kris. På uppdrag av kommunen och Arbetsförmedlingen har Stadsmissionen drivit sociala företag för att integrera människor i samhället och arbetslivet. De verksamheter som nu återstår är Restaurang von Dufva, Stadsmissionens Café och Second Hand-butiken, där arbetsintegrationen står i fokus.

– Det var projektpengar som inte gick att förnya, vi kunde helt enkelt inte få en fortsättning på dem. Att klara av en så stor miljonförlust är inte särskilt enkelt, så därför fick vi säga upp ganska många för två år sedan och vi har fått sagt upp några till nu under hösten. Det är en stor tragik och en stor smärta för Stadsmissionen, och inte minst för de enskilda personerna, men nästa år räknar vi med att det iallafall blir bättre, säger direktor Linebäck.

Erfaren efterträdare

 När 2016 blir 2017 kommer Lars Linebäck inte längre styra Stadsmissionens arbete, utan efter 16 och ett halvt år lämnar han över kommandot till efterträdaren Sanna Detlefsen, som har funnits inom föreningens organisation under en lång tid.

– Jag bestämde mig, och meddelade styrelsen, för ett och ett halvt år sedan att detta skulle bli min sista månad, så långt känns det helt rätt, men det som är tråkigt är den ekonomiska krisen. Jag har sagt, lite skämtsamt möjligen, till min efterträdare att hon får de bästa förutsättningarna, för nu kan det inte bli sämre, det kan bara gå uppåt, säger Lars Linebäck och fortsätter:

– Stadsmissionen verkar till stor del under marknadens villkor med upphandlingar och konkurrens. Om vi bara hade levt på insamlade medel kanske vi fortfarande hade varit 20 till 25 anställda efter mina år som direktor, men nu har vi varit med och fått hem viktiga verksamheter i upphandlingar. Upphandlingar i konkurrens betyder också att man förlorar ibland, och det kommer alltid vara en vardag för Stadsmissionen. Insamlingar har varit viktiga och kommer att vara än viktigare i framtiden. Människor i vår stad behöver stöd, hjälp och möjlighet att gå från utanförskap till ett innanförskap, från vanmakt till egenmakt.

Vägleda chefer

Landets tredje största Stadsmission finns i Linköping, och det som har drivit den trogna direktorn genom åren har varit möjligheten att hjälpa människor att ta sig ur hopplösa situationer. Som 65-åring ska han gå vidare som konsult vid Linköpingsföretaget I.o.h där han ska vägleda och stötta chefer i olika sammanhang.

– Den glädje som syns i ögonen hos de människor, som antingen kommer från andra länder eller som har levt i kriminalitet och tungt missbruk, när de blir självständiga och känner sig delaktiga i samhället, den är storslagen, avslutar Linebäck.