• Vistas man mycket i Östergötlands skogar uppmanar Region Östergötland vaccination mot TBE. Foto: Jessica Gow/TT
  • Störst risk att bli smittad är det under sommaren. För att få bäst skydd bör man ta de första doserna av vaccinet redan nu i april. Foto: Claudio Bresciani/TT

Länet i riskzonen för TBE

Vistas man mycket i skog och mark, då uppmanar Region Östergötland att man vaccinerar sig. Östergötland är nämligen ett riskområde för TBE, fästingburen hjärninflammation. – Vi ser att spridningen ökar, säger smittskyddsläkaren Magnus Roberg.

Tick Borne Encephalitis är en relativt ovanlig sjukdom, men om man drabbas finns det inget effektivt botemedel, utan kroppen måste själv, med sin egen mekanik, läka infektionen. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska inom kort, men en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation, som är betydligt mer allvarligt.

– Vaccin är det enda sättet att skydda sig mot TBE och Östergötland är ett av flera län där vi ser att spridningen ökar. Vistas man mycket i skog och mark bör man vaccinera sig, säger Marcis Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

200 personer

Störst risk för smittan är det i Stockholms län, Östergötland kommer på sjätte plats i landet. Under de senaste tio åren har allt fler personer insjuknat och i dagsläget får omkring 200 personer i Sverige infektionen varje år.

– Förr var det mest i skärgården som smittan fanns men på senare tid har vi sett en ökning av TBE-fall i de västra delarna av Östergötland, omkring Omberg och Motala, och vi har även konstaterade fall där personer blivit smittade i Linköpings kommun, fortsätter smittskyddsläkare Roberg.

Sommaren

Under sommaren blir de allra flesta smittade, men risken finns  också mellan april och november. Vaccination finns att tillgå på flera vårdcentraler i länet, men möjligheten finns också på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping. Ska man få ett så bra skydd som möjligt bör de första doserna av vaccinet tas redan under april månad.