• Projektledaren Patrick Friberg har många tankar kring den framtida aktivitetsparken vid Långbrottsområdet i Åtvidaberg. Foto: Dennis Petersson
  • Det gula lusthuset har sparats och är en hyllning till den rivna Långbrottsskolan. Foto: Dennis Petersson
  • Så här ser kommunens karta ut över det framtida aktivitetsområdet.

Långbrottsområdet ska lyfta Åtvidaberg

"En plats full med liv och rörelse"

Tänk er Trädgårdsföreningen i Linköping och Slottsskogen i Göteborg, två öppna parker som lockar till mängder av spontanaktiviteter, något som också är visionen med Långbrottsområdet i Åtvidaberg. Nu pågår förberedelserna och till hösten tas det första spadtaget. – Det ska vara en mötesplats för alla, säger projektledaren Patrick Friberg.

Just nu liknar Åtvidabergsområdet mest en övergiven grusplan, men planerna är många och framtiden ljus. Under februari månad slutfördes rivningen av den över 60 år gamla Långbrottsskolan och sedan dess har kommunen jobbat hårt för att med enkäter och workshops ta del av Åtvidabergsbornas önskemål. Hur vill ni att parken ska se ut och vad ska den innehålla? Intresset för projektet har varit stort och responsen matnyttig.

– Vi har velat ha en öppen medborgardialog så att alla vet vad som händer och hur det går till. Många, inklusive jag, vill rymma allt i parken men ibland stöter man på hinder, och därför vill vi vara öppna med vad som krävs att anlägga, i mina ögon sett, en ganska simpel aktivitetspark, förklarar projektledare Friberg och fortsätter:

– Vi har känt att vi från kommunens sida behöver bli bättre vad gäller dialogen med medborgarna. Det är viktigt att alla får säga sitt och får uttryck för det de känner, och att vi lyssnar och tar tillvara på deras åsikter. Parken är ju inte till för oss, utan för Åtvidabergsborna.

Många förslag

Med en budget på 4.2 miljoner kronor, varav hälften är stöd från Boverket, är visionerna många. En kulturscen är spikad, sedan har förslag om utomhusgym, lekpark, multiidrottsplan, parkourmöjligheter, grillplats och skateyta kommit in under arbetets gång. Målet är att ta det första spadtaget som senast i oktober.

– Vi vill att parken ska vara en mötesplats för alla Åtvidabergsbor. Det ska finnas en möjlighet att gå ner hit och kanske grilla eller hitta på något, så att man skapar en gemenskap på orten. I den bästa av världar skulle den stå klar inför nästa sommar.

Slutet av sommaren

Projektet ska vara klart och avrapporterat till Boverket i oktober nästa år, och om projektledaren ska vara realistisk skulle han gissa att den efterlängtade parken står färdig i slutet av sommarhalvåret 2018. Om han längtar? Givetvis.

– I mitt huvud är parken redan jättefin. Det är en gräsyta full med barn, det är ungdomar som solar, spelar fotboll och kastar frisbee. I den andra ändan finns det en trädgård där folk tittar på olika blommor och på scenen kanske det är någon som spelar musik. Det är en plats full med liv och rörelse helt enkelt, avslutar Friberg.