• Winnie Lynbech visar hur fastsättningen av det äkta håret går till - här i en något ljusare ton. Foto: Julia Kimell
  • Så här enkelt är det att få slingan på plats. Dra på tejpen och låta härda. Sedan kan resultatet hålla upp till 10 veckor innan det är dags för omsättning. Foto: Julia Kimell
  • Innan tejpen ska man färga håret om man nu tänkt göra det. Foto: Julia Kimell
  • Håret kommer i sådana här band och kan sedan klippas av och fästas efter behag. Foto: Julia Kimell

Långt hår på bara någon timme

Mången kvinna drömmer om ett långt, böljande hår, men långt ifrån alla lyckas med det på naturlig väg. Då är det tur att det finns hårförlängningar att ta till – om så bara för en dag, eller mer permanent. Winnie Lynbech på salongen Atti&Winnie som testat det mesta har två klara favoriter som sopar undan allt motstånd.

– Vi kallar metoden Tape on and off, och är precis som det låter en tejpmetod. Den är väldigt snäll för håret. Äkta hår har omsorgsfullt svetsats samman med silikon på ett band, som sedan kan klippas av för olika etapper beroende på var i det egna håret man vill fästa dem, förklarar hon.

Det vanligaste är att frisören lägger håret under den så kallade kronlinjen på huvudet, alltså mitt på. Lite bredare bitar bak på och kortare på sidorna.

Håret är dyrt i inköp men resultatet ser så mycket naturligare ut än med syntethår, och håret kan sättas om hur många gånger som helst när det växt ut, stråna är fast i varandra med silikon längst upp. Den som vill ha sin vanliga hårlängd ett tag kan ha håret hos salongen ”på hotell” tills det är dags igen.

– Då är det är bara omsättningen som kostar. Efter 5-10 veckor har håret växt så mycket så det är dags att lägga om det.

Äkta ersätter syntet

Winnie berättar att det finns alternativa metoder. Förr var det vanligt med syntethår, och då ofta i lite galnare färger. Hon springer in i förrådet intill för att hämta ett riktigt praktexempel på hur syntethår kan trassla in sig och inte se särskilt vårdat ut. Steget efter var att fästa tunna slingor i ögletter – en metod som dels tar otroligt lång tid, och dels förstör håret – minsta lilla drag leder till att håret går av eller slits. Winnie berättar om de skräckexempel hon sett, som kommit in i salongen och velat ha hjälp.

– Tejpmetoden är helt klart den bästa. Och ett bra sätt att spara ut sitt eget medan man har förlängningarna i. Man kan också få håret tjockare med hjälp av tilläggshår, som är färdigt slingat eller färgat. Vill man färga håret gör vi det innan vi sätter på detta.

Företrädelsevis Indien

Löshåret är inköpt från Finland men kommer i huvudsak från Asien där kvinnorna fått bra betalt för sitt högkvalitativa hår. Det är samlat i slingor och har tejpremsor på vardera sida och alla strån ligger med fjällskikten åt samma håll – vilket innebär att det inte trasslar ihop sig. Det egna håret läggs emellan tunt, och omsluts, som en sandwich. Innan är håret tvättat och noga torkat – efteråt ska man inte tvätta håret på ett dygn. Tejpbitarna härdas och sedan sitter håret fast och man kan genast locka, föna och platta det.

– Det är en stor fördel att det i förlängningen inte är särskilt tokdyrt.

Sparar ut undertill

Löshåret gör underverk inte bara för den som önskar ett längre hår. De med sjukdomar som gör att håret faller kan fylla ut kala fläckar. Men är man helt hårlös eller har kortare hår än en decimeter får man ta till peruk eller andra metoder. Viss stabilitet krävs för att kunna få fast hårlängderna.

De flesta som förlänger och fyller ut håret är i 20-30-årsåldern, men även en del femtioplussare.

– Prisbilden gör det svårt för de som är yngre än 18 att ha råd, men det kommer in en och annan som haft sitt första sommarjobb.

Den som vill ha långt hår bara ibland kan ha tillfälliga löshår som fästes med breda clips – smidigt och vackert oavsett om håret är utsläppt, uppsatt eller kanske i en fläta.