• Redaktören för den nylanserade kokboken, Jessica Åkesson, vid museihemmet Solliden med en av alla receptsamlingar i famnen. Foto: Tommy Pettersson

Lanserade historisk kokbok

Friluftsmuseet Gamla Linköping slog två flugor i en smäll under helgen. I samband med skördefesten "Mickelmäss" lanserade de även en ny kokbok, en minst sagt historisk sådan.

Höststämningen rådde i Linköpings kanske mest unika kvarter under helgen. När skördefesten "Mickelmäss" intog den så välbevarade stadsdelen fylldes schemat av mängder av familjeaktiviteter så som växt- och matmarknad, veterantraktorparad, odlartävling och uppvisning av moderna skördetröskor och traktorer. Förutom de sedvanliga programpunkterna ägde en realese rum, där Friluftsmuseet Gamla Linköping passade på att presentera en minst sagt historisk kokbok.

– Solliden och Villa Lugnet är två fantastiska hem som har skänkts till friluftsmuseet för att visa för kommande generationer hur man levde under första hälften av 1900-talet. Tanken på att publicera några av hemmens recept har länge funnits och nu gör vi allvar av den idén, säger redaktören Jessica Åkesson och fortsätter:

– Att prova de här recepten är att föra mattradition vidare och på så sätt hålla kulturarvet levande.

Unika familjerecept

Boken heter "Middagsmat & Kafferep" och består av en mängd familjerecept från museihemmen Villa Lugnet och Solliden. Det bjuds även på fakta och kuriosa kring matlagning och mathållning från en svunnen tid, och berör allt från vardagsmat till bakelser och festmåltider. 

Elisabeth Andersson och Stina Nilson var två kvinnor som under 1900-talets första hälft levde i de båda museihemmen med deras familjer. Det är deras recepthäften, tidningsurklipp och handskrivna anteckningar som lagt grunden till boken som utgör en viktig källa för eftervärlden vad gäller dåtidens levnadsvillkor.