• Vretagymnasiet har en fullspäckad höst. Foto: Tommy Pettersson

Lantbruksintresset ökar

Efter jullovsfirande är nu de 400 gymnasieleverna på Vretagymnasiet tillbaka i skolbänkarna. Vårterminen rullar på i takt med att grödorna gror och betesmarkerna frodas.

Inom naturbruksprogrammet kan man läsa inriktningarna djur, lantbruk, och skog men också naturvetenskaplig profil samt fordon- och transpostprogrammet.

Mot yrke och utbildning

Det är en yrkesutbildning men biträdande rektor Ulf Karlsson vill framhålla att man även kan få högskolebehörighet.

–Sedan gymnasiereformen 2011 har yrkesutbildningarnas elevkullar sjunkit. Det är i dag färre än 30 procent som läser yrkesutbildningar på gymnasiet. Jag tror att en vanlig missuppfattning är att man inte kan få högskolebehörighet på den här typen av utbildningar, men det kan man, säger han.

Vuxenutbildningen växer

En del av Vretagymnasiet som har expanderat på senare tid är vuxenutbildningarna. Ulf Karlsson berättar att det i år är 36 personer som börjat på distansutbildningen vilket är en rekordstart.

–Vi erbjuder en grundläggande behörighet för att bli lantbrukare. Det är ett krävande yrke där lantbrukaren behöver ha kunskap inom bland annat biologi och ekonomi utöver de mer självklara ämnena, berättar han.

Prova på lantbruket

Skolan ligger vackert där den blickar ut över östgötska slätten. En minst sagt inspirerande miljö för skolarbete. Nästa onsdag håller skolan öppet hus för blivande gymnasielever och den 28 januari är det dags för årets första prova på-dag då besökarna får ta del av det som skolan erbjuder.

–Vi marknadsför oss en del tillsammans med näringarna vi verkar inom. Våra prova på-dagar är bra för de som är nyfikna på våra utbildningar, säger Ulf Karlsson. Han avslöjar också att det under våren finns planer på att dra igång en kurs inom grävmaskin. Mycket i görningen ute på Vreta.