• Marie Hughes, Karin Petersson, Calle Nilsson, Ann Hemmingsson och Lisa Antelius ser fram emot vårens berättarkvällar med provsmak. Foto: Julia Kimell
  • De 800m2 stora lokalerna ska väl inrymma alla gäster. Det finns planer på vinbar och blomsterhandel. Men först blir det berättarkvällar. Foto: Julia Kimell

Lär dig mer om mat i Saluhallen

Från och med den 6 februari blir det informella berättarkvällar med intressant mat och spännande möten i Saluhallen. Fem företag samverkar för att ta in kunniga föreläsare, och provsmakning utlovas.

– Vi har många kunder som vill veta mer om produkten de köper. Vissa uppskattar det jättemycket, och där någonstans föddes idén att bjuda in olika personer inom matvärlden, som får dela med sig av sin kunskap, säger Lisa Antelius på Matkällaren.

Föreläsare kunde de också kallas, de som berättar om de olika matprodukterna, men ambitionen är att det ska bli mindre formellt. Och åhörarna ska kunna ställa frågor mitt i.

Kvällarna ordnas varannan veckas torsdag med start 6 februari på samernas nationaldag. Först ut blir därmed en temakväll om renskötsel och renkött. Framöver satsar man bland annat på lokalproducerat från Brittas nära kött, som haft liknande tillställningar i Norrköping.

– Vi har ett stort kontaktnät med producenter, och ser fram emot att ordna temakvällarna ända fram till somrarna. Förhoppningsvis fortsätter vi även efter det, säger Lisa.

Värnar om klimatet

Företagarna på Saluhallen brinner för produkter som är lokalproducerade och ligger rätt i säsongen. Hög kvalitet ska det vara och vissa livsmedel som inte går att få färskt utan att importera från andra sidan jorden hittar man helt enkelt inte i butiken.

– Vi är under samma tak men drivna åt samma håll. Vi värnar om ursprunget, bryr oss om hur produkterna hanteras och främjar det lokala. Vi hoppas på tolerans och förståelse om att vi till exempel inte har tomater här året runt. Just nu är det snarare rotfrukter, äpplen och apelsiner som är säsongsfärska.

Det utlovas berättarkväll om tillsatser i mat, chokladföredrag, surdegssnack, glass, ost och info om fisk och skaldjur. Det finns även ambitioner om en mindre ölskola till påsken. Gourmanden kan titta på hemsidan eller Facebook-sidan för att se programmet.