• Anders Grafström triggas av miljöfrågor och idrott. Hans engagemang för Stjärnorps Sk gav honom nyligen Östgötadagarnas stipendie. Foto: Fanny Miles
  • Från en etta på Södermalm till Stjärnorpskogarna. Det var där, mitt i obygden, han började engagera sig för Stjärnorp SK. Foto: Fanny Miles
  • Från en etta på Södermalm till Stjärnorpsskogarna. Det var där, mitt i obygden, han började engagera sig för Stjärnorp SK. Foto: Fanny Miles
  • Gymnasieläraren kikar ut över Ljungsbroskolans skolgård. Foto: Fanny Miles
  • Länge har Anders haft ett starkt engagemang för ungdomar. Från delaktighet på Fryshuset till Stjärnorp. Ingenting är omöjligt. Foto: Fanny Miles

Läraren med starkt rättvisepatos

Från storstadspuls till lantliv. Många väljer att dra ner på tempot men för Anders Grafström var det inte ett självklart val. Ettan på Södermalm byttes för 16 år sedan ut mot en bondgård mitt ute i Stjärnorpskogarna. I dag arbetar han som högstadielärare och engagerar sig i både miljöfrågor och Stjärnorps sportklubb.

Vi träffas på arbetsplatsen Ljungsbroskolan. I dag är korridorerna tomma. Ytterligare två dagar är kvar innan tomheten fylls av skolungdomars livliga stämmor och klapprande fötter. Anders laddar inför skolstart och ser fram emot ett nytt läsår.

– Ibland får jag frågan om hur jag orkar arbeta på högstadiet. Visst, jag kan vara helt utmattad när jag kommer hem men samtidigt så skrattar jag oftare än jag är arg. Högstadieungdomar är faktiskt riktigt roliga, säger Anders.

Landsbygdsstipendiaten

I dagarna blev han tilldelad Östgötadagarnas landsbygdsstipendium för sitt engagemang i Stjärnorp SK och den 6 september får han ta emot priset.

– Jag blev förvånad men det är jättekul. Allra roligast är att vår lilla förening uppmärksammas. Det känns viktigast, säger stipendiaten. Uppvuxen i Stockholmsförorten Bromma utbildade han sig till biolog och kemist vid Stockholms universitet och vid Uppsala universitet.

– Jag har ju alltid varit naturintresserad så valet av arbete kändes naturligt. Dock insåg jag under mina år på ett vattenvårdslab och på Naturvårdsverket, att jag saknade att arbeta med människor, berättar han.

Engagemang för ungdomar

Av en slump kom han med i projektet Brobyggarna på Fryshuset i Stockholm. Projektet riktade sig till unga killar som saknade en fadersgestalt.

– Min delaktighet på Fryshuset gjorde att jag insåg att jag gärna ville arbeta med ungdomar. Jag brinner verkligen för samhällsfrågor och miljö och ungdomar har riktigt bra tankar och det går att föra bra diskussioner kring de ämnena, säger han.

Den naturliga framtidsvägen blev förstås att skola om sig till lärare. Vilket Anders gjorde. Till matte och kemilärare förstås. I samband med att yrkeslivet förändrades gjorde så även privatlivet detsamma. Anders farmor och farfar gick bort och efterlämnade sig en bondgård - i Stjärnorp.

– Mina bröder var ointresserade av att ta över men jag och min fru funderade på hur vi skulle göra. Alternativet var ju att flytta dit eller sälja gården. Min fru ville ändå byta miljö och när hon fick jobb i Linköping så tänkte vi att vi lika gärna kunde testa. Så småningom fick jag jobb på Ljungsbroskolan så allt rullade på bra, säger Anders med självklarhet i rösten. Bondelivet får däremot vänta så åkermarken arrenderas ut.

Miljöfrågor triggar

Han talar med ödmjuk försiktighet. Tar tid på sig att fundera kring svaren han ger. Som om att han aldrig funderat på varför hans engagemang för både ungdomar och naturen är så starkt. Det bara finns där liksom.

– Min mamma var väldigt engagerad i miljörörelsen, bland annat i kärnkraftsfrågan. Själv har jag väl ett rättvisetänkt och jag antar att det går att applicera på både miljö- och samhällsfrågor, säger han. Miljöengagemanget färgar av sig i Anders arbete inom skolvärlden också. De senaste tre åren har Ljungsbroskolan deltagit i ett EU-projekt med miljö i fokus med bland annat skolor i Italien och Spanien. Anders har nu sökt bidrag för ytterligare ett projekt med en finsk och en isländsk skola men väntar ännu på svar.

– Det är bra för ungdomarna. De har ett inbyggt rättvisepatos och kan föra riktigt bra dialoger vad gäller miljöfrågor, säger han.

Göra. Inte prata.

När skoldagen är slut tar engagemanget för Stjärnorp SK över.

– Det var väl drygt ett år sedan som jag blev tillfrågad att gå med i styrelsen. Mina ungar har ju spelat fotboll för klubben länge så självklart har engagemanget alltid funnits. Som styrelsemedlem kunde jag dock framföra mina tankar kring vad jag ansåg fattades. Nu har vi byggt ut sportklubben med en större cafédel, en scen och en dansbana och så har klubben hjälp till att fixa bredband till bygden, berättar Anders stolt. Han vill göra verkstad, inte bara prata och han är noga med att lyfta alla de eldsjälar och ideella krafter som hjälper till inom Stjärnorp SK. Eldsjälen inom Anders själv var vad som gav honom stipendiet och pengarna har han en plan för.

– Jag ska nog köpa en utombordare till vår lilla båt. Det blir bra.

FAKTA

Namn: Anders Grafström

Ålder: 47 tror jag

Född och uppvuxen: Bromma i Stockholm

Familj: Fru och tre barn

Sysselsättning: Högstadielärare på Ljungsbroskolan

Fritidsintressen: Stjärnorp SK, natur och idrott. Sedan tänker jag skaffa bin. Jag har haft bisamhällen förut och nu vill jag ha det igen.

Aktuell med: Nybliven Landsbygdsstipendiat

Citat: Jag fotar en del åt klubben så nu kallar ungarna mig för FotoGrafström