• Lars ”Laban” Bengtsson avled endast några dagar innan han skulle fylla 61 år. Foto: Tommy Pettersson

Lars ”Laban” Bengtsson har avlidit

Den välkände ombudsmannen och socialdemokraten Lars ”Laban” Bengtsson har avlidit i en ålder av 60 år.

Lars ”Laban” Bengtsson var från början Göteborgare men kom till Linköping och Östergötland för 25 år sedan. Han var en nyckelperson inom politiken både lokalt, regionalt och inte minst nationellt då han under flera år var strategisk rådgivare åt Mona Sahlin. ”Laban” hade stort kunnande och var drivande i många frågor. För den breda allmänheten var han dock inte särskilt bekant och det var nog så han ville ha det men hans arbete har haft stor betydelse för socialdemokratin vilket många kan vittna om.

Bildade region

”Laban” var mycket engagerad i ombildandet av Landstinget till nya Region Östergötland samt andra frågor som rörde länet och han brann även lite extra för Motala och det som händer där. ”Laban” var mycket för öppenhet och samarbete och hans namn ingav respekt inom partiet så väl som utanför. Han rekryterades av Lars Stjernkvist när denne var partisekreterare hos Göran Persson och förde strategiska uppdrag på partihögkvarteret. Han var, bland annat, pressekreterare åt just Göran Persson. ”Laban” var engagerad i facket och kom från Byggnads i Göteborg.

Skrev böcker

Han har varit författare till några fackböcker om bostadsfrågor som numera blivit något av ett standardverk i vissa kretsar. Efter många år i Östergötland återvände han till sitt älskade Göteborg men hade likväl uppdrag kvar i Östergötland. Lars ”Laban” Bengtsson avled bara några dagar innan sin 61:e födelsedag.