• Lars Winnerbäck höll sitt livs första pressträff. Han tyckte det gick bra. Foto: Linn Strelin

Lars Winnerbäck instiftar Nyponet

Lars Winnerbäck hade i veckan en presskonferens för att berätta att han ämnar starta ett pris för eldsjälar i Linköping. Namnet blir Nyponet och första pristagaren kommer att tillkännages redan den 21 mars. Prissumman är hela 100 000 kronor.

Det var en historisk dag på Östergötlands museum när Lars Winnerbäck höll sitt livs första presskonferens. Detta med anledning av att han nu har beslutat sig för att starta ett kulturpris för att ge tillbaka till staden som sett honom växa upp.

– Jag började spela tidigt och hade replokal först på fritidsgården i Skäggetorp, sedan på Bullerbyn i Tannefors och därefter på Skylten. Jag var med i Rockkarusellen och tog nog alla spelningar jag kunde få på pizzerior och kaféer samt självklart på alla scener som fanns i staden. Jag var till och med förband till Ace of Base när det spelade på Soldathemmet, minns Lasse med ett snett leende och fortsätter:

– Utan eldsjälar som Anton H LeClercq på Studiefrämjandet de på Rock D Àmour och ”Biffen” på Skylten vet jag inte riktigt hur det skulle ha varit. Priset som jag har startat heter Nyponet efter en textrad i en av mina låtar. Priset kommer att gå till en person som gjort något särskilt för musik- och kulturlivet. Det kommer även vara en konstnär från staden som kommer att göra priset som är på 100 000 kronor och som kommer att delas ut varje år från och med nu, avslutar Lars Winnerbäck.

Fotnot: En exklusiv, längre intervju med Lars Winnerbäck kommer i Linköpings-Posten inom kort.