• Lasse tillsammans med kollegan Jacek Malisz gläder många med sin sång och musik. Foto: Kajsa Nilsson

Lasse Ström 70 år

Mest igenkänd är nog Lasse Ström som dragspelande musikant i Gamla Linköping där han och Jacek Malisz spelat tillsammans sedan 1983 under sommaren. Men han är också shownarr och radioprofil genom "Radio Roxen".

Lasse Ström började spela musik tidigt och det var dragspelet som blev hans instrument. Ganska snart blev hans trio till en kvartett och sedan ett eget band. Men det är som vandrande gatumusiker i turistmagneten Gamla Linköping han nog är mest känd. Att sluta spela är inte på tapeten även om 70-årsstrecket nu passeras.

– Nej, vi kommer nog hålla på tills vi stupar på vår post, berättar Lasse när vi sågs i Gamla Linköping.

– Jag spelar på ett gammalt dragspel från 1923 och Jacek på det något udda stråkinstrumentet Strohfiol. Det finns endast ett fåtal i spelbart skick i Sverige. Själva instrumentet som sådant uppfanns av en Charles Stroh 1901 med anledning av att han ville att fiolen skulle höras i en orkester.

Hundratusentals i publiken

Att dessa två musikanter är kända och uppskattade råder ingen tvekan om. Mor- och farföräldrar kommer med sina barnbarn och berättar att de sett och hört de båda spelmännen när de var unga.

– Jag vet inte hur många vi spelat för genom åren. Hundratusentals är det med all säkerhet och det kan vara uppemot någon miljon också. Vi har spelat för människor från Sveriges samtliga kommuner, för folk från drygt 70 av jordens länder och för människor från 30 av USAs stater. Vi spelar alla typer av låtar utom hårdrock, det klarar vi inte riktigt av annars kan vi nog klara det mesta. Vi övar aldrig in låtar utan en av oss börjar spela och sedan faller den andra in. Det brukar fungera bra men ibland kan man upptäcka efter en halv låt att vi faktiskt spelar två helt olika låtar, säger Lasse ström och skrattar.

Han är även känd som revymakare och en av personerna bakom "Radio Roxen" som gick i lokalradion mellan 800 och 900 avsnitt i 20-års tid. Han sitter även på stol nummer 17 i sällskapet Shownarrarna.