Lättare än någonsin att kränka andra

Sociala medier är ett mörkt orosmoln för såväl barn som vuxna. Kampen om likes har blivit allt viktigare och det kan styra över ens självbild, men ett ännu hårdare slag mot självförtroendet är kränkande kommentarer på sociala medier. Enligt mig är det allra värsta risken för sexuella övergrepp. På internet kan pedofiler vara anonyma och ljuga om sin ålder. Om barnet skickar en bild kan förövaren utöva utpressning för att få fler, mer exponerade, bilder. Självklart blir många barn rädda, men ett barn är aldrig någonsin ansvarig för dessa typer av övergrepp. Det är viktigt att tidigt berätta för föräldrarna så att de kan anmäla och så att polisen kan leta rätt på den skyldige.

Ett relativt nytt tillskott bland sociala medier är appen Periscope. Förra veckan var Linköpings Tidning först med att uppmärksamma att elever på Malmslättsskolan Kärna filmades med Periscope, utan deras tillåtelse. Trots att eleverna tog illa upp valde rektorn att inte göra en polisanmälan. Enligt rektorn ville inte eleverna polisanmäla incidenten, och hon sa att om eleverna vill göra en polisanmälan kan de göra det med hjälp av sina föräldrar. Men då eleverna filmades i ett omklädningsrum i skolan anser jag att det är rektorn som ska polisanmäla. Dessutom är det inte barnens ansvar att fatta ett så stort beslut.

Det är dock viktigt att föräldrar har koll på vilka sociala medier barnen använder på fritiden. Fråga vad barnen lägger upp för bilder, videor eller statusuppdateringar och vilka vänner eller följare hen har. Uppmana dessutom barnen att ha privata användare. De som har öppna konton kan utsättas för elaka kommentarer av människor från världens alla hörn, och då kan föräldrarna inte söka upp personen och ha ett samtal ansikte mot ansikte. Nu är det lättare för mobbarna att gömma sig bakom det mörka molnet.