• Marie Ekström Trädgårdh.
  • Sectra är mitt i Linköpings teknikcentrum i Mjärdevi - en inspirerande arbetsplats för Marie Ekström Trädgårdh och hennes kollegor. Foto: Julia Kimell
  • Sectra är mitt i Linköpings teknikcentrum i Mjärdevi - en inspirerande arbetsplats för Marie Ekström Trädgårdh och hennes kollegor. Foto: Julia Kimell
  • I änden av Marie Ekström Trädgårdhs korridor finns både en boxningssäck och ett biljardbord. Kreativa mötesplatser för pausande anställda. Foto: Julia Kimell
  • Marie Ekström Trädgårdh kan vara långa perioder borta från sitt kontor, eftersom hon ofta är ute i världen och besöker Sectras tolv kontor. Foto: Julia Kimell
  • Mitt i Sectras lokaler slingrar sig trappan upp mot det stora glasfönstret i mitten. Foto: Julia Kimell

Leder internationellt företag i ständig förändring

Sectra är ett av de stora företagen i Mjärdevi som är kända i världen, men inte lika välbekanta för linköpingsborna. Det bildades för över 30 år sedan genom en avknoppning från universitetet. De har kontor i tolv länder, och huvudområdena är två: kryptering och säkerhet, och medicinsk it. Marie Ekström Trädgårdh är vd för bolaget som hanterar medicinsk it och som står för 80 procent av Sectra. Marie är inne på sitt sjuttonde år på Sectra.

– Genom vår speciella bildhantering hanterar och lagrar vi röntgenbilder. Vårt jobb är att göra dem tillgängliga på ett effektivt sätt för att utveckla och effektivisera vården. Vi har 1 500 kunder och är bland de största leverantörerna inom området globalt sett, berättar hon.

Den som kommer in med ett skadat knä till vårdcentralen remitteras till röntgen där bilderna visas för läkaren som kan se skadan i 3D. Bilden kan roteras och läkarna kan enkelt mäta och bedöma skadan utan att ens träffa patienten. Detta tack vare ett datorsystem som hanterar allt från lagring till presentation av medicinska digitala bilder.

– Vi vann pris för bästa system i USA, och rankades alltså högre än de stora leverantörerna. Det är extremt prestigefyllt, och nu två veckor senare märker vi redan effekterna av utmärkelsen och får bättre möjligheter att leverera till de stora sjukhusen.

Råkade bli chef

Marie har varit vd för olika bolag inom Sectra sedan 1999. Innan det ledde hon olika projekt, men att klättra på karriärstegen var från början ingen plan.

– Jag drivs av nyfikenhet. Det är spännande när det händer nya saker, och tar man för sig hamnar man till slut i förarsätet. Jag är mån om svensk industri, att vi ska hävda oss internationellt, öka vår export och visa vilka bra produkter vi har. Tack vare våra kompetenta ingenjörer och nära samarbete med skandinaviska kunder har vi blivit marknadsledande i Sverige. Det är häftigt att bo här och vi tar ibland vår demokrati och frihet lite för givet. Jag får alltid en härlig känsla när jag kommer hem till Sverige efter en resa.

Som vd på ett multinationellt bolag blir det förstås en hel del resande i jobbet, både till mässor och till Sectras kontor utomlands.

– Ja, de sista fem veckorna har jag bara jobbat tre dagar i Linköping. Det går i perioder det där, just februari-mars är en av de intensivaste perioderna.

Det gäller att vara lyhörd under nätverkande med potentiella kunder och leverantörer, för att se vart trenderna är på väg.

– Det kräver verkligen att man är närvarande så man kan se behoven och sedan förverkliga idéer som gör nytta. Sectra är en kul organisation som växt mycket.

Hemlig telefoni

Sectra är försvarets främsta kryptoleverantör. Telefoni som inte kan avlyssnas är livsnödvändigt där, och även att föredra inom EU, hos polisen, banker och stora företag.

– Jag tror det är framtiden även där. Många har märkligt nog inte förstått vikten av att skydda sig mot avlyssning . Med relativt enkla medel kan obehöriga avlyssna och utnyttja sekretessuppgifter, affärsinformation och data illegalt.

Krypteringssäkerheten ligger på olika nivåer, där den högsta återfinns just inom försvaret. Där ligger en algoritm bakom som är omöjlig att bryta upp. Marie och många andra på Sectra har också skyddade mobiler – något som hon tror blir allt vanligare.

– Större delen av bolagsledningen loggar in via en app som heter Panthon, med hjälp av speciella simkort. Då blir det omöjligt att avlyssna våra samtal.

Ut ur komforten

Maries vd-jobb är verkligen inget 8-5-jobb. Det blir långa dagar och jobb när det behövs även på kvällar och helger. Och så alla resor förstås.

– Alla vill vara med familjen, så tiden jag inte är med dem vill jag göra något meningsfullt som jag tror på. Min familj är van att jag jobbar mycket, även hemma om kvällarna. Det blir ett sätt att leva, och jag upplever det sällan som stressande. Familjen är med i diskussionerna och är väl insatta i entreprenörskap och ekonomi. Det känns i hjärtat att jag gör något gott, det är viktigt för mig. Det är så häftigt att kunna vara chef. Jag kan fånga en trend och åka hem och driva igenom den. Den här drivkraften har växt fram med tiden och har krävt att jag tagit mig över en del komfortzoner, som att hålla föredrag på engelska framför flera hundra personer till exempel.

– Vi har jättebra folk här som gör det kul att vara på jobbet. Vi försöker hitta på coola grejer åt personalen med övningar för ett hälsosamt livsmönster. Just i dag kör vi mindfulness för alla kvinnor här. Vi har en tredjedel kvinnor men vill få in fler, och att fler tar chefspositioner.

Mansdominans

Tre år innan Marie själv blev chef gick hon en ”halvbra kurs bara för att”. Hon fick en mentor, men hade inga tankar på att bli chef. Hon hängde ändå på i ett år, utan att inse vilka följder det skulle få för framtiden.

– Efteråt har jag insett att om jag inte gått det där programmet så hade jag nog inte fått modet att ta steget. Jag hade inte insett att det kan vara tufft att gå in i en manlig värld. Det är ett annat språk.

Maken Christer träffade hon på golfbanan för tolv år sedan. Han kom och hjälpte till när hon slarvade bort sina klubbor.

– Jag är en urusel golfspelare, men inte han. Det var verkligen kärlek direkt, efter att ha känt varandra lite sedan tidigare. Vi gifte oss först i september i fjol. Det var fantastiskt fint och en jättehäftig känsla.

Min man reser också mycket, och jag är så tacksam över att de äldre barnen tar hand om minstingen Julia. Nätverket jag har omkring mig är en förutsättning för att kunna ha det liv jag har.

Pensionen kan dröja

Marie trivs helt enkelt så bra på jobbet att hon aldrig vill sluta.

– Jag har ingen längtan efter att vara arbetsfri. Är jag frisk jobbar jag nog delvis tills jag är över 70. För att få känna sig ledig behöver man ha något att vara ledig från, säger hon finurligt.

– Sectra är ett bra bolag. Vi ger ett stort ansvar till de anställda. Jag tror att om man är tydlig kan man också ställa krav. Jag hoppas och tror att jag kan vara naturlig även då jag möter kunder högt upp. Att vara sig själv går nästan alltid hem. Det är då du får kontakt, folk märker om du är äkta.

 

FAKTA Marie Ekström Trädgårdh

Gör: Vd för Sectra Imaging IT Solutions som står för ca 80 procent av Sectras verksamhet. Exekutiv vice vd för koncernen Sectra AB.

Utbildning: Systemvetare med teknisk inriktning på LiU.

Född: I Katrineholm. ”Tänk att jag inte kom längre än tio mil bort”.

Bor: I Linköping, Berg. Det är min favoritplats i Linköping!

Ålder: 52 år.

Familj: Maken Christer, barnen Johan 24 år, Adam 21 år, Julia 9 år och bonusbarnen Calle 21 år och Andreas 20 år.

Drivkraft: Att jobba med något meningsfullt, och det gör jag! Jag brinner för att Sverige ska kunna behålla sin konkurrenskraft och även i framtiden kunna ge våra barn en trygg uppväxt full av möjligheter.

Motto: Det ordnar sig alltid. Jag blir nervös om jag planerar för långt framåt, det mesta löser sig.

Dold talang: Jag är bra på att köra snöskoter. Det har jag gjort mycket uppe i Åre.