• Björn Eriksson är initiativtagare till Kontantupproret.. Foto: Tommy Pettersson

Leder kontantupproret

Östergötlands förre landshövding Björn Eriksson fortsätter att hålla stilen. Nu retar han upp eller får medhåll från folk igen tack vare sin roll i det så kallade Kontantupproret.

Det är Sveriges hantering av kontantfrågan som väcker internationell förundran. Björn Eriksson leder arbete med att värna kontanterna och det får utrymme i medier världen över.

Utan motstycke

Det svenska förhållningssättet till kontanter saknar helt motstycke i något annat land. Många utländska medier har därför intresserat sig för ämnet. Under året har kontantupprorets grundare och talesperson Björn Eriksson intervjuats av medier från bland annat Kina, USA, Tyskland, England, som New York Times, The Local, The Guardian, Business insider och China Central Television.

– Vi tror att vi är landet lagom, men i själva verket är vi ett mycket udda land och man följer den svenska utvecklingen med förundran och förskräckelse. Man undrar hur vi kan tillåta storbankerna att lämna stora grupper av medborgare som är beroende av kontanter utanför samhällsgemenskapen, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.