• Carmeleo Leone.

Lejonet från Grekland

När man talar om grekiska viner är det nästan omöjligt att inte komma ihåg också sin historia och den betydelsefulla roll samt viktiga bidrag till spridningen av Dionysus dryck. Dionysus var, enligt den grekisk mytologi, vinets Gud.

Framställning av vin var känd redan på den tiden i andra populationer, såsom de gamla babylonierna i Mesopotamien och Egypten, som föredrog öl medan det var i det antika Grekland som vinet var en viktig del. Från Grekland spred sig vinet över hela Medelhavsområdet och dem införde vinstockar och kulten av vin i länderna och platser där kommer.

Klassiska vinländer

Men i moderna tider har Grekisk vinproduktion hamnat i skuggan andra "vinländer". Den nuvarande vinproduktionen i Grekland utförs huvudsakligen i samma regioner som har gjort grekiskt vin i gamla tider. Marken i Grekland är särskilt lämpad för odling av vinstockar. Men för att undvika för mycket värme och torka, många vingårdar är belägna på högre höjder. Det är varmt på dagarna och svalare på natten, vilket är det bästa klimatet för vinproduktion.

Bland de inhemska druvor som odlas i Grekland som agiorgitiko, assyrtiko, robola, savatiano har den sistnämnda använts för produktion av den berömda grekiskan Retsinan. Även flera andra druvor importerade från framför allt Frankrike, gröna som blå druvor har man lyckats göra viner av högre klass.

Lejonet

Vinet som jag rekommenderar är "The Lion" som produceras av familjen Giannokos. Vinet är gjort på en blandning av Agiorgitiko och Cabernet Sauvignon och båda två druvsorterna bidrar, med deras unika egenskaper, för att skapa ett fantastiskt fylligt och mustigt vin. Vinet har ett fin mörk, blåröd färg, den är fruktig i doften med inslag av plommon, choklad, lakrits och svartvinbär som är typisk karaktär av Cabernet Sauvignon

Det är ett vin som kan avnjutas tillsammans med flera hösträtter men framför allt mustiga grytor. Jag rekommenderar vinet till hjortgryta serverat med polenta smaksatt med tryffel.