• Från ax till limpa. På Rodeco går man från idé till färdig produkt. Foto: Patrik Ektrsöm
  • En man och hans robot. Daniel Lind visar den robot man har för att kunna tillverka stora leksaker. Foto: Patrik Ekström
  • Det började med de här simdynorna. Foto: Patrik Ekström

Lek på allvar

Åtvidabergsföretaget Rodeco jobbar med barns lek men det startade med en simdyna för över 40 år sedan.

Daniel Lind är vd för Rodeco. En man i sina bästa år och med leklusten i behåll. Det är nog nödvändigt om man jobbar med lek och lekplatser. Företaget startade han tillsammans med sin far Roland Lind 1985 men då hade fadern varit igång sedan 1970 och med de simdynor som vi nog alla lite till mans haft på oss då det varit dags att ta ”Baddaren” i simskolan.

Roligare simhallar

– Vi började alltså med att göra simhallar roligare att besöka, främst för barn, inleder Daniel Lind då vi slår oss ner mitt i leklandet så att säga. För en pratstund och, som det visar sig senare, lek och lekens villkor.

– Förr i tiden var en simhall bara som en rektangulär låda och det var det hela. Det var där vi började och numera bedriver vi den verksamheten i ett dotterbolag. Rodeco tillhandahåller kompletta lekmiljöer till användare i nästan hela världen, berättar Daniel Lind vidare och fortsätter att prata om säker lek och säkra lekplatser.

Säkra lekplatser

– Vi ser till att ingenting kan hända, att man inte kan göra sig illa på våra lekplatser, förutom då ett och annat blåmärke vilket kanske hör till. Men för oss börjar och slutar vårt arbete säkerhet. Vi ser till att det inte finns något som snoddar och annat kan häkta tag i, till exempel, och vi jobbar även med bullerdämpande åtgärder så att lekmiljön inte ska bli för högljudd. Vi ser även leken ur ett folkhälsoperspektiv och försöker att få till miljöer där även rörelse ingår. Numera är vår livsstil alltmer lik den amerikanska vilket innebär att vi rör på oss i allt mindre utsträckning, menar Daniel Lind och berättar, med stolthet i rösten, att de just levererat lekutrustning till gymn-kedjan SATS och deras barnsatsning ”Mini – SATS”.

Kina gillar Rodeco

Men Rodeco är inte bara lek. De är även arbetsgivare till ett drygt 70-tal personer och därmed en viktig del i kommunens näringsliv. Nästan alla deras produkter tillverkas i Åtvidaberg och självklart har Rodeco sitt säte även om dryga 80 procent av allt man producerar går på export och främst då till EU:s alla länder men även till Kina och länder i Arabvärlden. Exportdelen tog fart då man inledde ett samarbete med IKEA och i med uppdraget att bygga upp alla deras lekmiljöer i deras varuhus.

– Men jag kan berätta att vi just idag, precis när vi pratar, landat ett stort avtal i Kina, det är jättekul och betyder mycket för oss, säger Rodecos trevlige vd och bjuder på ännu ett leende.