• Julia Nilsson vill gärna se fler tjejer inom makerskulturen.
  • Under Norrköping Light Festival finns ett konstverk signerat Jens Clarholm. Just nu arbetar han på en leksak där barnet får experimentera med färger.
  • På Makers Monday träffas Norrköpings makers för att utbyta erfarenheter. Peter Gahnström sitter i föreningens styrelse.
  • 3D-skrivaren är förstås en spännande detalj i Makers of Norrköpings lokal. I vår får mammor och deras barn bygga egna 3D-skrivare av återvunnet material.

Lev ut ditt nörderi

Nu tar de över lokalen i Hallarnas företagsateljéer och kan satsa ännu mer på Makers i Norrköping. Peter Gahnström är sekreterare i föreningen som startade innan sommaren.

– Rörelsen har funnits internationellt sett sedan 1970-talet. Man lär sig att skapa och laga för att slippa köpa nytt. Här möts vi och delar med oss av erfarenheter och utrustning, förklarar han och tillägger att föreningen köper in de dyrare verktygen. Laserskäraren är för stor för att få plats i lokalen, därför tar Crazy Pictures hand om den tills vidare.

Light festival

Just nu pågår Norrköping Light Festival där Makers of Norrköping deltar. Konstverket "In Lust We Trust" är gjort av konstnären Federico Winqvist Estrada tillsammans med Makers of Norrköping. Jens Clarholm från föreningen står bakom verket "Kraftstationens själ", hans mest tidskrävande projekt hittills. Jens är en riktig nörd och uppskattar att han nu kan kombinera sitt eget intresse hemma i garaget med sociala träffar med likasinnade.

– Jag har hållit på med det här i flera år och har åkt till Stockholm maker faire. Det sociala får mig att komma hit till Makers Monday, säger han och visar vad han håller på med. Det ska bli en leksak med lysdioder där barnet själv får ratta fram färger enligt färgskalan RGB.

– Jag tycker att det är kul att lära ut och det viktigaste är inte att jag hinner jobba så mycket på mina egna projekt när jag är här, säger han.

Makertjej

Julia Nilsson engagerade sig i föreningen för bara några veckor sedan men har redan hunnit med flera projekt och dessutom varit i Stockholm på Makertjejträff. När tidningen besöker Maker Monday strax innan jul arbetar hon med att färdigställa sin julgran. Hon plockade upp ett citat av Simone Giertz under Makertjej-träffen.

– Hon framhöll "the importance of useless things" och det inspirerade mig. Man behöver inte alltid göra någonting vettigt, säger hon.

Julia Nilsson läser sista året på civilingenjörsprogrammet och sitter oftast framför datorn med svårknäckt kod. Inom makers får hon möjlighet att interagera hård- och mjukvara.

– Jag programmerar själv men det behöver man inte göra. Nu vill jag locka fler tjejer att börja, säger hon.

Mammor och barn

Teknik har av tradition lockat flest män men det vill Makers of Norrköping och Makerspace Linköping ändra på. I vår
startar de projektet "Mamma-barn-3D-skrivare" som de fått medel till av Vinnova, Näringslivskontoret i Norrköping och Sparbankensstiftelsen Alfa. Mammorna och barnen kommer till föreningen åtta gånger och får tillsammans bygga egna 3D-skrivare med hjälp av återvunnet material. Trots att de tekniska projekten ges stort utrymme inom Makers är det fullt möjligt att arbeta på andra projekt av olika slag.