• Martin Sjögren, tränare i Linköpings FC, tycker att laget förbättras hela tiden och i år är redo att på allvar slåss om SM-guldet. Inledningen är lovande, tre raka segrar i allsvenskan. Foto: Leif Larsson

LFC redo för guldstrid

Inför säsongen tippade många Linköpings FC som blivande svensk mästare i fotboll. – Klubbens uttalade mål är att spela i Europa och då krävs att man kommer etta eller tvåa i allsvenskan. Men just nu är det inte viktigt med att sikta på en plats i tabellen. Det gäller i stället att prestera bra i varje match, på varje träning och att alltid vara väl förberedd, klargör Martin Sjögren som varit huvudtränare sedan 2013.

I fjol kom damerna i LFC på fjärde plats i allsvenskan. En besvikelse. I år är målet högre satt. De inledande tre matcherna motsäger inte tipsen om en hög slutposition. LFC har vunnit alla tre med den sammanlagda målskillnaden 11-4 och leder serien.

– Vi har en mycket hög högstanivå. Men man har inte råd att vara på lägstanivån för ofta. Det går inte att förlora mer än ett par-tre gånger om man ska vara med och slåss om guldet, påpekar LFC-tränaren.

Skapa fler chanser

Ett bekymmer som LFC haft tidigare år är att man emellanåt inte lyckats besegra lag som krympt ytorna. Vilket gett förödande poängtapp i toppstriden.

– Vi behöver utveckla förmågan att skapa chanser och även göra mål mot lag som backar hem. Det här har varit Rosengårds (svenska mästare) styrka.

Ny formation

För att vässa det offensiva har LFC i år bytt formation från 4-4-2 till 4-3-3. Det betyder att vassa spelare som Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, alternativt Kristine Minde, kan vara med i anfallslinjen samtidigt.

– Orsaken till att vi bytt formation är att vi förra året, trots att vi gjorde en hel del mål, inte hade tillräcklig utdelning procentuellt sett på våra chanser. Tanken med tre forwards är att ha fler spelare på plan som gör poäng. Vi får per automatik en mer offensiv balans men behöver också en defensiv balans och det tycker jag att vi får med våra centrala mittfältare Mariann Gajhede och Claudia Neto som är duktiga både framåt och bakåt. Tack vare att LFC haft liten omsättning i truppen sedan i fjol så är laget samspelt och man känner varandras egenskaper.

– Det är en process i små steg, vi blir bättre men samtidigt ställs högre krav för att bli ännu bättre. Det är viktigt att slippa skador, det är en faktor som bromsar ett lags utveckling, förklarar tränaren.

Ekonomin bantar truppen

Av ekonomiska skäl har LFC en tunn trupp i år. Visserligen med tolv landslagsspelare men blott 17 spelare totalt och exempelvis bara fyra backar. Skadekänsligheten är stor.

– Spelare från F19-laget kan fylla på med spelare. En del av dem är regelbundet med och tränar med a-truppen. De kan säkert få lite speltid men idealet är att vi bara behöver använda a-truppen. Fast skador är svårt att helt undvika. Vi ledare gör allt för att vara välplanerade och har daglig koll med det medicinska teamet.

Redo på allvar

Fotbollstränare finns av alla sorter, ilsket vevande under match eller stillsamt antecknande. Martin Sjögren tillhör de sansade.

– Om man hetsar är det lättare att göra misstag när det gäller byten eller taktiska förändringar. Jag jublar förstås när vi gör mål men annars håller jag mig lugn.

Stilen är uppenbarligen framgångsrik. När Martin Sjögren var tränare i Malmö tog klubben två guld.

Har du någon fördel av att ha vunnit förr?

– Det vet jag inte. Men jag tycker att vi i Linköping har ett bättre lag än de två Malmö-lagen som vann. Vi är ett ungt lag men har ändå samlat på oss mycket erfarenhet. Många har utvecklats spelmässigt sedan i fjol och vi är nu redo på allvar, bedyrar Martin Sjögren, som hoppas kunna styra LFC till klubbens andra SM-guld.