• Linköpings HC:s ishockeydamer hyllades i Gränden i fredags för sitt andra raka SM-guld. Foto: Leif Larsson

LHC:s guldhjältar hyllades i Gränden

Bara början på slutspelsdeltagande

Guldhjälmarna var på liksom de breda leendena när Linköpings HC:s ishockeydamer till tonerna av Queen-låten We are the champions studsade upp på podiet i Gränden för att ta emot hyllningar för SM-titeln.
För  en dryg vecka sedan vann LHC med 5-0 mot AIK i SM-finalens andra match  och säkrade guldet för andra säsongen i rad. I fredags hade ett  hundratal fans kommit till Gränden i centrala Linköping för att hylla  guldmakarna. Spelarna fick blommor och applåder och bjöd också på egen  sång. Det var systrarna Jonsson, målvaken Vendela och forwarden Linnea,  som framförde en egenkomponerad guldlåt. Sedan fick LHC-laget skriva  autografer och vara med när fansen tog bilder. Linköpings  Posten fick en pratstund med kaptenen Jenni Asserholt som med sitt  1-0-mål i andra finalen visade vägen mot guldet och med tränaren Peter  Frantz som under sitt första år hos LHC byggt ett lag som bara förlorade  en enda inhemsk match under säsongen, mot Leksand i semifinalen. Vilket  faktiskt var ett nyttigt bakslag. Jenni förklarar:
– Förlusten fick oss att jobba ännu hårdare och det hjälpte oss att vinna finalen i två raka.
Hon  berättar att laget blivit ordentligt hyllat på flera sätt och att det  verkligen sjunkit in att man vunnit. Det var således andra raka  SM-vinsten för LHC-damerna.
– Det första guldet i  historien var förstås speciellt men att på hemmaplan få vinna i en  kokande arena var något extra, tycker Jenni.
Efter två raka guld, vad finns det att sikta på nu?
– Vi tog silver i Europacupen senast och den vill vi vinna. Målet är att bli bäst i Europa.
Och kanske tre SM-guld i rad?
– Ja, vi vill absolut vinna igen, fastslår LHC-kaptenen.

Egna produkter

Hon  pekar på att föreningen har en fungerande elitsatsning och i höst kan  produktionen av egna talanger få ett lyft. Då drar ett  elithockeygymnasium i gång i Linköping.
– Det är viktigt med en blandning av spelare utifrån och egna produkter, fastslår Jenni Asserholt.
Tränaren  Peter Frantz såg ut att må riktigt bra när hans lag hyllades. Men han  påpekade att man inte får slå sig till ro och tro att allt ska gå av sig  själv efter två raka guld.
– Vi måste vara  ödmjuka inför det och fortsätta att jobba hårt. Vi ska fortsätta att  förbättra oss vilket vi gjort väldigt mycket i år, både tekniskt och  taktiskt. I finalerna gjorde många sina bästa matcher för säsongen. Det  visar på vilken drivkraft och vilket engagemang det finns i laget. Det  gäller att ha en miljö där alla trivs, vill utvecklas och pushar  varandra och den miljön tycker jag att vi har, redogör tränaren och  avrundar:
– Det är inspirerande att träna de här spelarna och jag är tacksam över att få leda ett sådant här lag.