• LHC backen Jonas Junland har laddat hela sommaren inför SHL premiären. Foto: Fanny Miles

LHC taggade inför säsongen

SHL säsongen har dragit igång och LHC är taggade inför kommande hockey halvår. I måndags var det hemmapremiär mot Djurgården. LHC gjorde bra ifrån sig under Champions league och LHC-backen Jonas Junland har stora förhoppningar om SHL säsongen. – Det är en lång säsong. Vi tränar hårt hela sommaren så självklart är laget laddade och sugna att komma igång nu, säger han.

Klubben har valt att köpa in flertalet spelare från framförallt Kanada och USA i år.

–Många av de nya är oerhört bra och har spelat i stora ligor. Det sätter en annan karaktär på laget, säger Junland.

Växjö är favorittippade av många medan Skellefteå ligger i underläge i och med att de tappat flertalet toppspelare.

–Växjö kan nog bli tuffa i vinter men det är skönt att gå in i en säsong där Skellefteå inte behöver vinna, säger Junland med ett leende.

Uppväxt i Ljungsbro

Ljungsbro är platsen där Jonas Junland fastnade för hockey. För honom har hemmaklubben LHC länge varit hans hemmaplan. Björnligan i Linköping ledde till seriespel för pojklag innan den stora ligan väntade. Som artonåring värvades han av LHCs A-lag innan NHL och KHL trädde fram. Sedan säsongen 2013/2014 är han tillbaka i hemstaden och hemmaklubben som värvade tillbaka den spelskicklige backen.

–Det är få förunnat att spela professionell ishockey för sin hemstad. Det är extremt kul och jag känner glädje dagligen över att gå till jobbet. Vi känner oss privilegierade, säger han.

Under matchperiod är träningen intensiv. Sju dagar i veckan med fyspass och träning på is. Tiden utanför Stångebro går åt till vila för att orka med spel.

Mycket bortaspel blir det men i hemmamatcherna vinner man full pott med en hängiven Fanclub i ryggen.

–Det är härligt att ha fansen i ryggen när vi spelar på Saab arena. Det blir driv på läktaren när vi eldar på nere på isen. Vi har en skara trogna fans och vi vill bidra med bra spel så att fansen fortsätter komma, säger Junland. Senaste tillskottet till klubben är Captain Jack´s Armys supporterlåt ”Drömmar gror vid Stångebro” som kommer att spelas inför varje hemmamatch. Junland själv tycker det är en bra låt.

–Första gången jag hörde den fick jag faktiskt rysningar och det bör ju vara ett gott tecken, säger han. Stångebro står redo för SHL.