Lilja är ingen brottsling

Så kom domen, två år senare, och LHC-spelaren Jakob Lilja döms för misshandel. Det må vara ett prejudicerande fall, men den här domen leder oss i helt fel riktning. Lilja är ingen brottsling.

"En förlust för svensk idrott". Jag hade inte kunnat sagt det bättre själv. Lasse Granqvist är enligt mig Sveriges i särklass bästa sportkommentator.

När vi möttes av nyheten att den nuvarande LHC-forwarden Jakob Lilja döms för misshandel i Tingsrätten reagerade han omgående. Han rasade mot beslutet, ifrågasatte juristernas sportkunskaper och uppmanade riksidrottsförbundet att på ett tydligare sätt dra gränser mellan idrottens och allmänhetens ärenden, och jag håller med.

Jakobs crosschecking på motståndaren Jens Olsson är inte vacker, så enkelt är det, och sådana saker ska inte ske på en hockeyrink, men det är ingen brottslig handling, med tanke på omständigheterna. Ishockey är en sport där kamp är väsentligt, hårda tag hanteras med hårda tag och provokation är en del av spelet. Vi utanför rinken har ingen aning om vad som sägs i stundens hetta, men jag tror inte alltid det är särskilt oskyldigt. Dessutom går det fort, extremt fort, något som gör det lätt att agera i affekt. Lägg där till press från klubbledning, supportrar, och inte minst dig själv, ja ni förstår.

Det svenska ishockeyförbundet tog sitt ansvar och stängde av Lilja i resten av säsongen, idrotten har sitt regelverk för en anledning. Lilja är ingen brottsling.