• Kalle Ringholt har sett goda resultat på sina kunder efter att ha utövat Lotorpsmassage. Foto: Anna Ek
  • Lotorpsmetoden ökar bröstets omkrets och då blir det lättare att andas eftersom lungorna får mer utrymme att vidgas på. Foto: Anna Ek

Lindra astman med massage

Massage som minskar astma- och allergibesvär, fungerar det? Certifierade massören Kalle Ringholt har sett goda resultat på personer som tidigare haft svårt att andas. Genom lungvidgande massage kan andningen underlättas, vilket kommer bra till pass såhär under pollensäsongen.

Lotorpsmetoden uppfanns av massören och brandmannen Janne Karlsson år 2003 och har sedan dess utvecklats ytterligare. Förutom massage innebär metoden även andningskurser, någonting som Kalle Ringholt planerar att börja med inom kort i sitt företag Kalles massage och friskvård.

– Det är viktigt att poängtera att man aldrig kan bota en person genom massage, men det går att gå in och förbättra. Det största resultatet som jag sett är sju centimeter större omkrets efter bara ett massagetillfälle, säger han.

Många andas högt

När omkretsen kring bröstet ökar får också lungorna mer utrymme att vidgas på och därför blir det lättare att andas. Genom massage sätter man igång hela lungans muskulatur och då går det att ta djupare andetag.

– Många som är stressade eller som har astma andas högt upp och använder inte hela lungkapaciteten, förklarar han och säger att det rekommenderas att man går på tre massagetillfällen för att uppnå bäst effekt.

Hemma hos kunden

Förutom lotorpsmassage arbetar Kalle Ringholt med friskvårdsmassage och avslappningsmassage. Han har ingen egen lokal utan kommer istället ut till företag och hem till privatpersoner.

– De får själva välja omgivning för massagen. Det enda kravet jag ställer är att min massagebänk får plats. Jag struntar i om folk har det stökigt hemma, jag är ju där för att massera, säger han och ler.

 

Kalles tre bästa tips

1. Rör på dig varje dag i någon form.

– Den bästa motionen är den som blir av.

2. Träna bålen.

– Bålen används hela tiden och därför är det viktigt att ha starka muskler där. Det går enkelt att träna upp bålmuskulaturen med pilatesboll hemma.

3. Kyla istället för värme.

– Vid ryggskott och nackspärr hjälper kyla bättre än värme som akut behandling. Värme kan snarare göra att smärtan håller i sig längre. Det är viktigt att ta kontakt med en certifierad massör, naprapat eller kiropraktor.

 

Certifierad och diplomerad

Skillnaden mellan en certifierad och en diplomerad massör är att den certifierade massören har blivit godkänd av branschrådet. Det krävs inte mer än ett par timmars utbildning för att bli diplomerad medan det krävs mycket utbildning för att bli certifierad. Kalle tipsar att man också ska ha koll på att massören har F-skattsedel så att du är försäkrad under massagetillfället.