• Jenny Lundberg driver företaget Swing it, som fokuserar på lindy hop, shag och boogie woogie. Foto: Fanny Miles

Lindy hop tar mark

Med 20- och 40-tal som inspiration kan det svänga ordentligt när swingmusiken ekar ur högtalarna. Swing it sätter fokus på Lindy hop, shag och boogie woogie. Jenny Lundberg intresserade sig för lekfullheten i Lindy hop år 2007. Men dansen hade alltid funnits i hennes liv.

– Som liten tävlade jag i bugg men så bytte jag till Lindy hop för åtta år sedan. Det är en glad dans och det finns inte många rätt eller fel. Det viktigaste är kommunikation och improvisation, säger hon.

Läger och stordans

Hon är instruktör för den skojfriska dansen i dansföreningen Rhythm and swing och Lindy dancing team men så för ett tag sedan startade hon företaget Swing it.

– Vi håller i socialdans en gång i månaden samt att vi en gång per termin har ett dansläger i staden. Vi dansar till swingmusik och har kul. Det är det Lindy hop handlar om, att ha kul, säger Jenny Lundberg.

Lekfullhet

Nästa läger blir i slutet av januari.

Då träffas ett gäng dansanta människor och dansar på tre olika nivåer; nybörjare, medel och medelavancerad.

– Det är lekfullt att dansa till swing och har blivit mer och mer populärt med åren. Jag tror det har att göra med den vintagevåg som går genom samhället, säger Jenny Lundberg.

Barnens tur

Under våren kommer hon även att starta upp Swing kids, en kurs för danssugna barn en gång i veckan.

– Jag har många visioner om framtiden. Det finns en liten tanke om att starta upp en kurs inom solojazz, en dans där man dansar ensam till swingmusik, avslöjar dansledaren. Till hennes kurser samlas människor i olika åldrar och Jenny Lundberg är övertygad om att det aldrig är för sent att börja dansa.

– Att kunna dansa är nog en kombination av fallenhet och övning snarare än ålder. Man kan alltid bli bra, oavsett ålder, menar hon.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se