• På The color run får alla springa precis hur snabbt eller långsamt man vill. Foto: Thomas Stålmarck

Linköping - Color runs första stopp

Löpturen blir garanterat lite roligare om någon kastar färg varje kilometer. Och kan Hilda, 97, genomföra så kan du. Snart är det dags att snöra på sig skorna inför vårens roligaste utmaning med start från Saab Arena och fortsättning runt ån.
The Color Run är loppet utan tidtagning där tusentals deltagare blir täckta med vackra färger från topp till tå för varje kilometer de springer. Men det finns två enkla regler: Du ska ha vita kläder på dig vid startlinjen. Och, du ska vara täckt i färg när du når mållinjen! Färgen är egentligen majsmjöl som har olika sälta. Det är biologiskt nerbrytbart och är godkänt både för smink och livsmedel, halva jobbet för funktionärerna är att spola bort det efteråt - ett regn kan man inte vara säker på att faller.
Registrerar sig gör man antingen själv eller i lag, men loppet är ingen stafett.
– Man springer för att ha roligt, inte för att komma först. Här kör vi med färgbombning i stället för tidtagning, och i målgången fullkomligt exploderar det, säger Tomas Stålmarck som är swedish race director och därmed tävlingsledare.
Han berättar vidare att djur får man inte ha med sig, men gärna mormor och lilla barnet. Han hade själv med sig yngsta 4-åriga dottern i fjol som sprang, gick och blev buren om vartannat.

På med kjolen

I den Sydafrikanska motsvarigheten var 97-åriga Hilda med hela vägen. Loppet är lika mycket ett lopp som det är en fest, och ett bevis på det är trenden med tyllkjolar som börjat komma i de senare loppen. En annan trend är att våga ta sig igenom loppet fast man aldrig löpt 5 kilometer förut, och arrangörerna uppmanar till att hoppa, krypa, rulla eller dansa loppet. De gillar olikheter och säger ja till kreativitet.
– Det är faktiskt nordisk premiär i Linköping på denna världens första eventserie. Först två veckor senare är det dags för Stockholm.
Efter varje kilometer finns en färgstation med musik, fest och en ny färg som löparna springer igenom. Festen fortsätter i målområdet med Finish Line Festival, där festen kulminerar i miljoner av levande färgkombinationer och med dj:s som levererar sköna beats och konferencierer som håller stämningen – där någonstans brukar folk sluta bry sig om vad andra tycker.
– Sista veckorna säljs flest biljetter, och målet är att komma upp i maxantalet 6 000 deltagare, det verkar som att vi klarar det, avslutar Tomas Stålmarck och säger att fler volontärer är varmt välkomna - att kasta färg på andra är kul och de som stått vid den blåa kilometern brukar kallas smurfgänget.