• Byggherre Michael Cocozza och Rolf Ö Johansson. Foto: Patrik Ekström
  • LFC s Klubbdirektör Anders Mäki var mer än nöjd med arenan. Foto: Patrik Ekström
  • Linköpings ”UEFA general” Marie Reinicke sken ikapp med solen. Foto: Patrik Ekström
  • Markoolio fick hjälp av Lovisa med sången. Foto: Patrik Ekström
  • Karl-Erik Nilsson från Svenska fotbollförbundet klippte invigningsbandet. Foto: Patrik Ekström
  • Matchen slutade tyvärr oavgjort. Foto: Patrik Ekström
  • Gräset, ljudanläggningen, storbildstv och fyrverkeri allting var på plats. Foto: Patrik Ekström

Linköping Arena invigd

I söndags kom det symboliska och fysiska beviset på att en dröm har gått i uppfyllelse för många linköpingsbor och naturligtvis också för Botryggs vd Michael Cocozza. Byggherre Cocozza har ibland blivit sedd över axeln när han skissat sina djärva visioner. Inte minst hans stöd till linköpingsidrotten och speciellt fotbollen har många gånger mötts med skepsis.

Nu har Botrygg och kommunen baxat arenan på plats lagom inför hemmapremiären för LFC i solsken och i god tid till UEFA Dam-EM i juli.

Markoolio och föreningsparad

Linköping Arena invigdes i helgen med premiärmatchen mellan LFC och Örebro och det var inte enbart fotbollsmatchen som hade lockat storpubliken till Kallersta. Det bjöds också på Markoolio, föreningsparad och tal av Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande, Paul Lindvall, Kommunstyrelsens ordförande, och landshövding Elisabeth Nilsson. Den nya arenan innebär ett kraftigt lyft för LFC och för linköpingsfotbollen i stort.

– Tänk att vi är här nu och att få gå in på en helt ny fotbollsarena under vår tionde säsong. Det är världsunikt inom damfotbollen, säger LFC:s klubbdirektör Anders Mäki stolt.

– Hade inte LFC funnits hade vi nog inte haft arenan och vi hade inte heller fått hit Dam-EM.

Europamästerskapet

En person som är speciellt glad är Marie Reinicke, Linköpings projektledare för UEFA Dam-EM. Hon har ögonen på sig när UEFA:s kontrollanter kommer på täta inspektionsbesök.

– Det här är en viktig milstolpe för oss och vilket startskott med så mycket folk på invigningen. Det bådar gott inför sommaren med landskamp och sedan Dam-EM. Jag hoppas att det kommer lika mycket folk då, säger en glad Marie Reinicke.

Matchen

Publiktillströmningen var klart godkänd. Hela 5 351 åskådare bänkade sig för att se på högklassig fotboll. Man får hoppas att alla de som var med på invigningen hittar till arenan under hela säsongen och under Dam-EM också. Som tur var lyckades LFC efter en tveksam inledning komma tillbaka och rädda matchen till ett oavgjort resultat. 2 -2.

Tommy Pettersson

tommy.pettersson@linkopingsposten.se