Linköping City mot toppen

Glöm linköpings herrfotbolls historia för en liten stund. Varför gräva i bedrövelser när de flesta förhoppningar om framgångar alltid finns framför oss.

Nu kliver nystartade FC Linköping City in på planen men en ny och kaxig attityd som förhoppningsvis ska ta dem till allsvenskan inom sex år.

Nytt försök

På 1970-talet var både SAAB och Derby uppe i den högsta fotbollsdivisionen och vände. Sedan dess har det gjorts flera ambitiösa försök att ge Linköping ett topplag i fotboll men inget av försöken har gått i hamn. Nu gör nybildade FC Linköping City ett seriöst och seriöst försök att återigen placera och förhoppningsvis stadigvarande etableraLinköping på fotbollskartan.

– Vi bildades vid årsskiftet 2012 - 2013 då FKL och Assyriska helt enkelt gick ihop av olika orsaker. Hittills har det gått väldigt bra och vi leder för tillfället serien, berättar Michel Aldemir som är sportchef i föreningen. Michel har tillsammans med tränaren Giles Stille och spelaren Shaban Jusafi slagit sig ner mitt emot mig för att berätta om satsningen mot toppen.

– Vi tyckte att det var dags nu för en rejäl satsning på elitfotboll i Linköping. Vi har en ny arena för just fotboll och kommunen vill bli årets idrottsstad 2015 så tiden är mogen nu. Jag vet att flera försökt och inte lyckats men vi tar chansen. Vår plan är att vi ska vara i allsvenskan inom sex år, fortsätter Michel Aldemir som återvänt till Linköping efter 16 års bortavaro.

Meriterad tränare

Linköping har numera fyra lag i division tre, BK Derby, Linghems BK, AFK Linköping och så Linköping City och vi ser gärna att vi inte har något av dessa lag i den divisionen allt för länge. City har sedan januari i år  införskaffat en meriterade tränare för att kunna vandra uppåt i seriesystemen.

– Det här är en spännande utmaning för mig att få vara med i ett stort projekt att försöka skapa ett riktigt bra herrlag i Linköping. För vi spelar ju ända i Sveriges femste största stad, säger Giles Stille en tungt meriterade tränare med erfaranheter från bland annat Kalmar FF och Jönköping.

På söndag spelar City mot anrika Bk Derby på lika anrika Folkungavallen. En riktig derbymatch med andra ord.

– Vi hoppas naturligtsvis på ett stort publikintresse för derbymatcher är alltid lite speciella.

Jerry Prütz/Tommy Pettersson